fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hiljade sarajevskih Srba zapalile svijeće na Malom Zejtinliku

Mali Zejtinlik Foto: RTRS
Mali Zejtinlik Foto: RTRS

20 godina od egzodusa Srba sarajevsko-romanijske regije i 20 godina otkako su posmrtne ostatke svojih namilijih prenijeli na sokolački Mali Zejtinlik gdje počivaju zemni ostaci više od hiljadu boraca Vojske Republike Srpske.

Minule su dvije decenije, a i dalje živa bolna sjećanja na egzodus i živih i mrtvih sarajevskih Srba.

Kamenko Pajdaković poginuo je 8. maja 1992. braneći kućni prag u sarajevskom naselju Žuč, gdje je i sahranjen. Nakon rata, roditelji dugo nisu mogli ni da odu na njegov grob. 1997.godine majka Tankosa sama je njegove posmrtne ostatke prenijela na Mali Zejtinlik.

– Bila sam jedina. Morala sam da pokažem na kom je mjestu sahranjen. Ja znam kako mi je bilo, ne mogu o tome ni da pričam, rekla je Tankosa Pajdaković.

Majka Dobrila i danas suzama natapa bijeli kamen nad grobom sina Jovana. Poginuo je na ilijaškom ratištu u najljepšim godinama.Uz Jovana i brojni rođaci, pusta mladost.

Za roditelje koji su sahranili svoju djecu radosti nema, riječi su Zagorke Rašević, koja je sina jedinca Slavišu dva puta sahranjivala.

– Mi koji smo ovo dočekali i živu djecu ubijamo jer je teško je s nama živjeti. Djeca bi trabalo da se vesele, ali ne mogu od mene, rekla je Zagorka Rašević.

Na najtužnije srpsko parče zemlje na Balkanu, stigle su danas, Sarajlije iz Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Hercegovine.

Ratni vihor i postratna dejtonska nepravda raselili su ih širom svjeta, pa ako danas i nisu mogli da prisluže svijeću na grobovima najmilijih, misli su im sigurno na Malom Zejtinliku .

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Bratunac: Parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta

Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Sarajeva

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: