fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Sarajeva

Udruženje izbjeglih „Srbi sarajevske regije“ iz Bratunca u naredna dva dana obilježiće dvije decenije od egzodusa Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 Božić Foto: TANJUG
Foto: TANJUG

Ovo udruženje okuplja izbjegle sarajevske Srbe koji su se naselili i žive u Bratuncu i Srebrenici.

Sutra u 19.00 časova u bratunačkom Kulturnom centru biće održana akademija na kojoj će se govoriti o stradanju sarajevskih Srba i podsjetiti na golgotu kroz koju su prošli prilikom iseljavanja sa svojih ognjišta nakon 36 odbijenih neprijateljskih ofanziva.

Ne želeći da ostanu pod muslimanskom vlašću sarajevski Srbi su napustili svoja odbranjena vjekovna ognjišta i imovinu krenuvši u neizvjesnost da bi živjeli u slobodu koja im je vrijednija od sve imovine.

Osim podsjećanja na te jezive i tragične događaje, sa kojima žele upoznati i mlade naraštaje, biće prikazan i dokumentarni film o srpskom egzodusu i patnjama tokom i nakon iseljavanja iz Sarajeva autora Dragana Elčića, koji je živio u Hadžićima.

U subotu će biti služen parastos, okađene humke i prislužene svijeće za pokoj duša poginulim srpskim borcima sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci prilikom egzodusa preneseni i ponovo sahranjeni u bratunačkom groblju, jer Srbi nisu ostavljali svoje poginule junake.

U okviru programa obilježavanja dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba u subotu će u bratunačkoj kino sali biti priređena monodrama pod naslovom „Nadežda Petrović“ koju će izvesti glumica Biljana Đurović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

24 godine od krvave svadbe u Sarajevu: 1. marta 1992. islamski ekstremisti ubili srpskog svata

Obilježavanje 20 godina od egzodusa sarajevskih Srba …

Obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: