fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Herojstvo srpskih ustanika i boraca – putokaz

Današnji dan, kada se obilježava Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 213 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, mora biti podstrek i putokaz, da se nikada ne zaborave herojstvo srpskog naroda i borci koji su ugradili život u temelje Republike Srpske, istaknuto je u Višegradu tokom obilježavanja ova dva značajna istorijska datuma.

Polaganje vijenaca kod spomenika srpskim borcima na Trgu palih boraca u Višegradu.
Polaganje vijenaca kod spomenika srpskim
borcima u Višegradu Foto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se danas obilježava herojstvo srpskih ratnika.

„Ovim obilježavanjem prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka moraju biti motivacija mladim generacijama“, istakao je Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je podsjetio na 1804. godinu kada su srpski prvaci podigli ustanak protiv turske vjekovne vladavine, ali i na bitke iz odbrambeno-otadžbinskog rata – za „koridor života“, za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, zapadnih granica Srpske, Podrinja, te Hercegovine.

Savanović je istakao da se ovih istorijskih događaja moraju sjećati buduće generacije da bi znale koliko je srpski narod dao za slobodu i otadžbinu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da članovi BORS-a imaju razloga da budu nezadovoljni jer su na marginama brige države.

„Tu mislim na kašnjenje u isplati naknada odlikovanim borcima i na godišnja primanja boraca. Ako godišnja primanja boraca ne mogu biti prioritet, to je problem koji zabrinjava“, naglašava Savčić.

Prema njegovim riječima, BORS je preduzeo određene korake koji se tiču pravilnika o institutu Sabora srpskog borca, a, ukoliko pitanja koja ih opterećuju ne budu rješavana na odgovarajući način, sazvaće Sabor i ta pitanja podstaviti pred taj reprezentativan skup.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da Prvi srpski ustanak predstavlja početak srpske revolucije na čijim temeljima je izgrađena slobodna srpska država, koja je bila uzor svim Srbima van njenih granica.

Predsjednik Odbora za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske Milenko Savanović

„Srpski narod nikada nije imao težnju da porobljava, već se uvijek borio da bude slobodan, da ima prostor na kojem će slobodno i mirno živjeti. Ovaj dan mora biti podstrek i putokaz današnjim generacijama, da nikada ne zaboravimo herojstvo srpskog naroda i borce koji su ugradili život u temelje Republike Srpske“, naglasio je Đurević.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Milan Popović rekao je da se poštuje žrtva koja je data za stvaranje Republike Srpske.

„Mi smo jedan narod, čuvamo tradiciju i negujemo sećanje i dajemo primer mladim pokolenjima“, naglasio je Popović.

Na spomenik srpskim borcima na Trgu palih boraca u Višegradu vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Srpske, izaslanik predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Cvijeće su položili i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Republike Srpske, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i opštine Višegrad.

Prethodno je u Manastiru Dobrun služena liturgija i parastos, nakon čega su delegacije položile vijence na spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu.

Višegrad: Dobrun - liturgija Foto: SRNA

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992 do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su BORS i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ostružnica srce srpskih ustanaka | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: