fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

Spomen-park heroju Topličkog ustanka Dimitriju Begoviću dobija obrise sto godina nakon što je komitski komandant žrtvovao svoj život i porodicu za čast i slobodu otadžbine. Vlada je dala 500.000 dinara za projekat, Crkva donirala pet tona mermera za memorijal, a detalje junaštva vojvode Begovića otkriva profesor Dragan Simeunović u knjizi „Istorija srpske političke misli“.

Vojvoda Dimitrije Begović

S oficirskim umećem prekaljenim u Cerskoj bici, Dimitrije Begović podigao je u rodnoj Toplici ustanak protiv okupatora, jedini u porobljenoj Evropi u Prvom svetskom ratu. U želji da ga slome, Bugari su vojvodi zarobili ženu i decu i u tajnoj depeši za njihove živote tražili da preda četu od 109 mladića. Pet dana se lomio.

„On je u pismu bugarskom pukovniku odgovorio da neće predati svoju četu za decu, koju su živu spalili, a bilo je četvoro dece Dimitrija Begovića, komitskog komandanta, i za njegovu trudnu ženu, koju su takođe ubili tako što su je zajedno s decom bacili u jednu zapaljenu pojat“, kaže Dragan Simeunović, član Organizacionog odbora za izgradnju memorijalnog centra.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISA RTS-A

Gorostasna žrtva podigla je narod protiv okupatora, a on uzvratio odmazdom i pokoljem 20.000 ljudi. Našao se i izdajnik. U dugoj opsadi, kod mesta Ripivode na planini Radan, vojvoda Begović nije se predao živ, razneo se eksplozivom i u smrt poveo i bugarske oficire.

„Ostala mu je glava koju su Bugari nabili na kolac i pronosili selima, govoreći – ovo je kraj ustanka, nema komandanta Begovića. Nakon toga su seljaci tu glavu sahranili i proglasili su ga za junaka“, kaže Simeunović.

To mesto je za Topličane postalo zavetničko kada se na njemu Begovićeva sestra Milica zaklela da će ubiti izdajnika i to učinila. Sto godina kasnije na istom mestu, po projektu arhitekte Dragana Radenovića, podiže se memorijalni park.

„Ovde planiramo da napravimo jedan mali spomenik, amfiteatar, krst na ovoj steni iza mene i tu bismo dovodili planinare i ekskurzije sa đacima koji bi slušali o junačkoj pogibiji Dimitrija Begovića“, ističe Darko Žarić, kustos Narodnog muzeja Toplice.

Od mermera koji je donirala crkva kleše se sarkofag, a u planu je i put koji bi ovo mesto povezao sa Prolom banjom i Caričinim gradom.

Izvor: RTS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: