Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

Datum objave: ponedeljak, 26 oktobra, 2020
Veličina slova: A- A+

Spomen-park heroju Topličkog ustanka Dimitriju Begoviću dobija obrise sto godina nakon što je komitski komandant žrtvovao svoj život i porodicu za čast i slobodu otadžbine. Vlada je dala 500.000 dinara za projekat, Crkva donirala pet tona mermera za memorijal, a detalje junaštva vojvode Begovića otkriva profesor Dragan Simeunović u knjizi “Istorija srpske političke misli”.

Vojvoda Dimitrije Begović

S oficirskim umećem prekaljenim u Cerskoj bici, Dimitrije Begović podigao je u rodnoj Toplici ustanak protiv okupatora, jedini u porobljenoj Evropi u Prvom svetskom ratu. U želji da ga slome, Bugari su vojvodi zarobili ženu i decu i u tajnoj depeši za njihove živote tražili da preda četu od 109 mladića. Pet dana se lomio.

“On je u pismu bugarskom pukovniku odgovorio da neće predati svoju četu za decu, koju su živu spalili, a bilo je četvoro dece Dimitrija Begovića, komitskog komandanta, i za njegovu trudnu ženu, koju su takođe ubili tako što su je zajedno s decom bacili u jednu zapaljenu pojat”, kaže Dragan Simeunović, član Organizacionog odbora za izgradnju memorijalnog centra.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISA RTS-A

Gorostasna žrtva podigla je narod protiv okupatora, a on uzvratio odmazdom i pokoljem 20.000 ljudi. Našao se i izdajnik. U dugoj opsadi, kod mesta Ripivode na planini Radan, vojvoda Begović nije se predao živ, razneo se eksplozivom i u smrt poveo i bugarske oficire.

“Ostala mu je glava koju su Bugari nabili na kolac i pronosili selima, govoreći – ovo je kraj ustanka, nema komandanta Begovića. Nakon toga su seljaci tu glavu sahranili i proglasili su ga za junaka”, kaže Simeunović.

To mesto je za Topličane postalo zavetničko kada se na njemu Begovićeva sestra Milica zaklela da će ubiti izdajnika i to učinila. Sto godina kasnije na istom mestu, po projektu arhitekte Dragana Radenovića, podiže se memorijalni park.

“Ovde planiramo da napravimo jedan mali spomenik, amfiteatar, krst na ovoj steni iza mene i tu bismo dovodili planinare i ekskurzije sa đacima koji bi slušali o junačkoj pogibiji Dimitrija Begovića”, ističe Darko Žarić, kustos Narodnog muzeja Toplice.

Od mermera koji je donirala crkva kleše se sarkofag, a u planu je i put koji bi ovo mesto povezao sa Prolom banjom i Caričinim gradom.

Izvor: RTS

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top