Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Handke pešice obilazi mesta na Kosovu: Osećam se lepo i spokojno među Srbima

Datum objave: ponedeljak, 22 februara, 2016
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+
Peter Handke
Peter Handke

Veliki austrijski pisac Peter Handke kaže da će na Kosmetu pešice posetiti mnoga srpska sela i manastire i obići geološka i arheološka nalazišta.

– Osećam se lepo i spokojno među Srbima, posobno ovde u Velikoj Hoči – ističe Handke za Srnu.

Handke, koji je u parohijskom domu u Velikoj Hoči, sa suprugom Sofijom, Francuskinjom, prisustvovao jutarnjoj liturgiji, pojašnjava da je njegovo „najveće i jedino oružje – reč i snaga da ono što oseća u srcu pretoči na papir“.

– Čuo sam od Srba da kuća stoji na zemlji, ali joj temelje drži žena. To je dobra poslovica koju sam u prilici da oživim upravo u domu paroha Milenka. Njegova supruga Rada je domaćica, žena oko koje se sve u ovom domu vrti, kao što se, kako veli, hrišćanstvo vrti oko tri prsta – kaže Handke.

Reč i sloboda su moja moć

On navodi da „nije moćan čovek“, već da su mu „jedina moć – reč i sloboda koju mu niko ne može oduzeti“. Handke objašnjava da mu „najveću bol zadaje to što Kosovo i Metohiju osmatra isključivo iz automobila u pokretu“.

– Vožnja , vožnja… Brže, brže…to je parafraza života pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji – kaže Handke.

On pojašnjava da će mesec – dva provesti na Kosovu i Metohiji i da će moći pešice da obiđe srpska sela, manastire, izvorišta reka i da će sa suprugom prespavati, potpuno opušteno, u nekom od hotela u vlasništvu Albanaca.

Pisac podseća da je Srbiju i Republiku Srpsku upoznao pešačeći od mesta do mesta. Bračni par Handke odaje da se ugodnije oseća, jer su zajedno na Kosmetu u Velikoj Hoči.

Doček za priču

Handkeovi su zahvalni proti Milenku i njegovoj supruzi Radi što su im priredili doček „koji mora biti ispisan na nekoj od stranica u okviru planiranih priča o Kosovu i Metohiji i sudbini Srba i izolovanim sredinama, kao što je Velika Hoča“.

Handke se seća 1996. godine kada je prvi put u Kosovu Polju u prepunoj sali predstavljao zapise iz „Zimskog putovanja“ i ističe da je taj veličanstveni skup ostavio neizbrisiv trag u njegovom životu.

– Posle Kosova Polja doživeo sam da u Prištini bude samo dvadesetak Srba i dva mala Albanca – navodi Handke, prisećajući se da mu je domaćin bio Petar Sarić, književnik sa Kosova i Metohije.

Samoća Kosova Polja

Ta životna istina je, kako pojašnjava, odraz samoće Kosova Polja i Srba. Njegova supruga Sofija kaže za Srnu da je ponosna što je doživela da baš u Velikoj Hoči, poznatoj po tolikom broju crkava, prisustvuje bogosluženju.

– Ima kod nas u Parizu pravoslavna crkva, ali to je ruska. Ovde sam prisustvovala pravoslavnom srpskom običaju i to je nešto što se mora preneti na papir.
Mora ostati zapisano, jer je naša najveća i jedina snaga reč i podrška jedno drugom i podrška onima koji su čiste iskonske duše – kaže ona.

Bračni par Handke otkazao je prisustvo liturgiji u Visokim Dečanima, jer su odlučili da posetom porodici Dejana Baljoševića, gde su pozvani na ručak, upotpune sliku o domaćinskom, nesvakidašnjem odnosu Srba iz Orahovca i Velike Hoče prema gostima, ljudima dobre volje.

(Fejsbukreporter)

Izvor: SRBI NA OKUP

 

Vezane vijesti:

Moje Kosovo je moja duša, a dušu mi niko oteti ne može

Film o rušenju srpskih crkava na Kosmetu (video)

Mati Makarija: Na otetom Kosmetu pravda za Srbe ne postoji

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top