fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Gulić: Srpski narod obespravljen i nestaje

Istoričar Milan Gulić izjavio je da Srbi koji su se nakon zločinačke akcije „Oluja“ vratili u Hrvatsku žive potpuno obespravljeno i u ruralnim sredinama, osuđeni da se bave poljoprivredom i stočarstvom, te da ih nema zaposlenih državnoj upravi, prosvjeti i kulturi i stoga ne mogu da nose i čuvaju identitet srpskog naroda u toj državi.

U operaciji „Oluja” proterani su krajiški Srbi (Foto Aleksandar Kelić)
U operaciji „Oluja” proterani su krajiški Srbi (Foto Aleksandar Kelić)

Gulić, koji je porijeklom iz Dalmacije, istakao je da u njegovom rodnom Benkovcu danas živi jedva 300 Srba, kao i da je drastično promijenjena etnička struktura.

„Prije `Oluje` bila je slična sturktura Srba i Hrvata, a većinsko stanovništvo bilo je srpsko. Kada odete u taj grad danas, gotovo da ništa ne podsjeća da su tamo nekada pretežno živjeli Srbi, a slično je i u drugim krajevima“, rekao je Gulić za RTS.

On je podsjetio da je glavno težište akcije „Oluja“ bilo u sjevernoj Dalmaciji koja je posmatrana kao sjedište pobune, a Knin kao prijestonica.

„Kada odete u Liku drugačije je. Ipak je sjeverna Dalmacija to najžešće iskusila“, rekao je Gulić.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija „Oluja“ je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

„OLUJA“ BILA ETNIČKO ČIŠĆENjE SRBA

„Oluja“ kao sredstvo kojim je rešeno srpsko pitanje u Hrvatskoj

Vučić: Nema šta da bude pohvaljeno u akciji ‘Oluja’

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: