Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Grajf: U Jasenovcu su ustaše uživale u mučenju

Datum objave: ponedeljak, 22 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Glavni istraživač Instituta za Holokaust „Šem Olam“ Gideon Grajf rekao je da je Jasenovac bio sličan drugim koncentracionim logorima po tome što u njima nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih prije smrti, dok su ustaše uživale u mučenju.

Foto: Arhiva

On je naglasio da je strašna i nesporna istina da su čak i njemački oficiri koji su posjećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima vidjeli.

Grajf je za Televiziju „Pink“ rekao da ustaštvo nije zaboravljeno, što je izuzetno opasno, te ocijenio da se toj ideologiji treba stati na kraj i objasniti mladima da je ne treba podržavati, već naprotiv.

Kada je riječ o žrtvama Jasenovca, Grajf kaže da je minimalna cifra 750.000 mrtvih. „Ovo je minimalni broj, ali možda je i veći. Volio bih da vas podsjetim na komisiju od 1945. godine koja je odredila da broj žrtava možda ide i do milion i po“, naveo je Grajf.

On kaže da njegova knjiga „Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“, koja će biti promovisana na beogradskom Sajmu knjiga, opisuje 57 metoda mučenja kojima su se koristile ustaše.

„Nije bio cilj samo ubiti žrtve, već i da pate. Ubice su, siguran sam, uživale u mučenju. Sama smrt nije bila dovoljna, već i sadizam. Jasenovac je bio izuzetno surov, pa je čak i jedan SS oficir rekao da je ovaj logor bio previše brutalan“, ukazao je Grajf.

On je istakao da je u prikupljanju materijala za svoju knjigu imao pristup mnogim arhivama i da je djelo proizvod velikog istraživanja.

„Nadam se da će doprinijeti znanju o Jasenovcu“, dodao je Grajf, čija je knjiga prevedena i na srpski jezik i posvećena je svim brutalno ubijenim u tom logoru.

Izvor: Vidovdan

Vezane vijesti:

Dr Životije Đorđević: Oko 80.000 ustaša bilo u Titovim uniformama, Hrvati su prodavali iskopane oči Srba!

Moj put kroz Jasenovac

Knjiga: „Zločini u logoru Jasenovac“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top