fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Графити у Винковцима потврда да културно благо не треба вратити

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Hram_Sv._Nedjelje, Gornji_Karin.jpg.jpg

Наjновиjи усташки графити, исписани на Парохиjском дому у Винковцима, потврда су да се наставља континуитет мржње према свему српском и упозорење Србима и српскоj држави да у Хрватску не смиjу вратити културно благо коjе jе из те земље изнесено 90-тих година, сматра предсjедник Асоциjациjе удружења Срба из Хрватске Милоjко Будимир.

Будимир jе за Срну рекао да онаj ко би у атмосфери линча, коjа данас као и децениjама уназад постоjи према Србима у Хрватскоj, донио одлуку да тамо врати културно благо коjе припада српском национу, истовремено на себе преузео огромну одговорност за уништавање тог блага.

„Онаj ко би на себе преузео одговорност да врати културно благо, он ће у исто вриjеме преузети одговорност, jер због климе у Хрватскоj коjа jе за Србе несигурна приjети опасност да ти `остаци остатака` и те `жилице` коjе нас вежу за таj простор буду укинути“, упозорио jе Будимир.

Он jе додао да Срби избjегли са тог подручjа чине и чиниће све да сприjече враћање имовине коjу Хрвати дефинишу као украдену, а Срби сматраjу спашеном.

„Ми коjи смо избjегли и прогнани сигурно не бисмо дозволили да се врати, jер видимо на основу ових посљедњих парола, коjе су остале на нивоу 90-тих година да се клима у Хрватскоj ниjе промиjенила. Посебно се та атмосфера подгриjава сад пред предсjедничке изборе у Хрватскоj и увиjек кад су такве прилике“, каже Будимир.

Говорећи о могућности да српска Влада, зарад европских циљева, попусти притисцима Хрватске и врати различита умjетничка дjела коjа Хрватска jош потражуjе, Будимир jе рекао да би требало да jе Београд до сада увидио како се „кооперативност“ према Загребу до сада вредновала.

„Претпостављам да jе српска Влада кооперативна, али jе до сада могла увидjети да што прави веће уступке Хрватска постаjе све више острашћена. Захваљуjући Србиjи и Србима у Хрватскоj, Хрватска jе затворила поглавље 23 у преговарачком процесу са ЕУ коjе се тиче правосуђа и темељних људских права, а и сами видимо каква су права српске заjеднице у Хрватскоj“, нагласио jе Будимир.

Он jе констатовао да би било примjерениjе да Загреб, умjесто да стално инсистира на враћању културног блага, одговори шта jе било са оним диjелом блага коjе jе остало на териториjи Хрватске, а коjе ниjе само опљачкано већ и минирано, запаљено и уништено до темеља.

„У пламену су нестале цркве брвнаре у Растовцу и Доњоj Решеници, као и Бузети код Глине. Све из 18. виjека и под заштитом Унеска. Каринска црква Свете Недjеље минирана jе и до земље срушена. Нико не пита ни зашто су срушени православни храмови у Пакрацу и Карловцу, бачена бомба на Саборни храм у Дубровнику или демолирана црква у Обровцу“, рекао jе Будимир.

Он jе нагласио да се нико ниjе бавио ни тим гдjе jе завршила опљачкана епископска библиотека у Пакрацу, коjу jе основао Арсениjе Чарноjевић, нити ко jе порушио остатке Часног крста у Великим Зденцима и манастир у Ораховцу.

„Без обзира што jе формирана нова мjешовита комисиjа коjа треба да ради на враћању имовине, остаjемо на становишту да то културно благо коjе припада углавном Српскоj православноj цркви не може да буде враћено у Хрватску, jер видимо шта се десило са оним што Срби нису успjели спасити и што су `оставили Хрватскоj на чување`“, закључио jе Будимир.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У ВИНКОВЦИМА

Забрана парастоса у Глини, наставак НДХ политике

ОДЛУКЕ ХРВАТСКОГ ПРАВОСУЂА ЕТНИЧКИ 

Будимир: Срби се одричу вjере и националног идентитета

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: