fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Građani obnavljaju spomenik: Kraljeva česma pod smećem

Udruženje građana „U ime naroda“ obnavlja pomen kralju Aleksandru u Košutnjaku. Planirano je i podizanje spomenika nevino stradalima u teroru 1944.

Današnji izgled Kraljeve česme
Današnji izgled Kraljeve česme

Udruženje građana „U ime naroda – Za slobodnu Srbiju“, koje je okupilo neka od najznačajnijih imena iz sveta kulture i javnog života, i čiji je cilj obnova Kraljeve česme u Lisičijem potoku, održaće u petak prvu skupštinu.

Kraljeva česma nalazi se na pola puta od Belog dvora ka Mesnoj zajednici Košutnjak. Izgrađena u spomen na ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića, danas je ruinirana i sa svih strana zatrpana ostacima građevinskog materijala, zemlje i šuta. Ideja novog udruženja je ne samo restauracija česme i parka oko nje, već i podizanje spomenika nevino streljanima u Lisičijem potoku, ali i na drugim mestima, u jesen 1944. U samom parku, smatraju inicijatori, mogao bi da bude mali amfiteatar, gde bi se održavale svečanosti i memorijali.

Lisičiji potok je, kažu u Inicijativnom odboru, najveće stratište u Beogradu, a možda i u celoj Srbiji posle Drugog svetskog rata. Državna komisija za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944, uglavnom na osnovu nepotpune dokumentacije Ozne, popisala je poimence više od 3.500 ubijenih Beograđana, a procene su da je broj bio duplo veći.

– Komunistički revolucionarni teror neposredno po oslobođenju je, prema intenzitetu, oblicima i metodama, prednjačio nad ostalim prostaljinističkim režimima – kaže istoričar dr Srđan Cvetković, predsednik novog udruženja.

– Po sistematičnosti, masovnosti, oblicima i trajanju političkog nasilja, dva su vrha represivnog talasa. Prvi, kroz divlja čišćenja i likvidacije bez suda iza kojih stoji tajna policija ili na osnovu presude vojnih sudova 1944-1945, a drugi 1948-1953, kroz masovan progon ibeovaca, kulaka i ostataka građanske opozicije. Tajna policija u ovom vremenu postaje svemoćna i, kao mač revolucije, u rukama partije.

Sa zločincima su, kaže, streljani i politički i klasni neprijatelji. Najmanje 60.000 građana je izgubilo život posle septembra 1944, od čega više od 30.000 njih bez suđenja, 2.800 kroz smrtnu kaznu i njih oko 24.000 u logorima i zatvorima.

– Nevino stradali pripadnici mađarske manjine dobili su spomenik u Čurugu, a pripadnici nemačke manjine u Bačkom Jarku. Jedino su Srbi i ostali građani ostali bez spomen-obeležja. Naša ideja je da upravo u Lisičijem potoku u Beogradu podignemo spomen-obeležje svim nevinim žrtvama revolucionarnog terora, u sklopu obnove spomen-parka – kaže Cvetković.

Osamdesetih godina prošlog veka česma je održavana
Osamdesetih godina prošlog veka česma je održavana

KOVAČEVIĆ PREDSEDNIK

Članovi Inicijativnog odbora su akademik Dušan Kovačević (predsednik), prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kneginja Jelisaveta Karađorđević, protojerej-stavrofor Savo Jović, Ljiljana Pekić, direktor Fondacije „Borislav Pekić“, istoričari Dušan Bataković, Milan St. Protić, Srđan Cvetković i Kosta Nikolić, prof. Leon Kojen, arhitekta Predrag Nikolić, član Krunskog saveta Dragomir Acović, biznismen Draško Petrović, direktor „Dunav osiguranja“ Mirko Petrović, i Slobodan Đurić, predsednik Udruženja žrtava komunističkog režima.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: