fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Goldštajn: Otac hrvatskog revizionizma je Franjo Tuđman

Presude Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda zasnivaju se na poštovanju Ustava koji jasno govori da Hrvatska nije nasljednik NDH, kaže pravobraniteljica Lora Vidović.

Foto: Novosti

Revizionizmu se moramo suprotstaviti i to u što većem broju, ali trebamo ići na kompromise i izbjegavati radikalizam, složili su se učesnici tribine ‘Zašto hrvatske institucije ili otvoreno podržavaju ili mirno promatraju ustaški revizionizam’, održane 5. decembra u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je nedavno javno upozorila da se ustaški revizionizam institucionalno ili ignoriše ili otvoreno podržava zbog čega se našla na meti zlih komentara, navela je niz primjera među kojima i masovno pisanje ustaških znakova i grafita. – Nekima je to možda komunalno, a ne političko pitanje, ali bi svakako trebalo pitati manjine koje su time najugroženije – rekla je Lora Vidović.

– U izvještaju za 2017. navedeno je da su od 33 predmeta pozivanja na mržnju i diskriminaciju prekršajni sudovi i Visoki prekršajni sud donijeli 30 osuđujućih presuda, dok su tri tužbe odbačene iz proceduralnih razloga.

Nažalost, policija je odlukama da neće ulagati žalbu na dvije oslobađajuće presude kreirala ishod jer se politika Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda zasniva na poštovanju Ustava koji jasno govori da Hrvatska nije nasljednik NDH, iako mnogi smatraju da bi u Ustavu ZAVNOH i NDH trebali zamijeniti mjesta.

Upozorila je i da Glas koncila, zajedno s mnogim biskupima i sveštenicima, daje mjesta revizionistima, baš kao što – usprkos nizu upozorenja – čine i brojne državne institucije.

Profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta istoričar Ivo Goldštajn, koji je nedavno izdao knjigu ‘Jasenovac’, govorio je o učešću u radu Vijeća za suočavanje s prošlošću koje je donijelo deklaraciju u duhu antifašizma. Kako je dio desno orijentisanih članova nije htio potpisati, uveden je izuzetak da Vlada u određenim okolnostima može dozvoliti primjenu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni, ali to do sada nije dozvoljavala, rekao je Goldštajn.

On je kao oca hrvatskog revizionizma naznačio Franju Tuđmana, ali su ga današnji revizionisti daleko prevazišli, a ono što govore puko je ponavljanje ustaške retorike iz NDH. – Revizionizam se pretvara u negacionizam, a danas smo suočeni s lažnim informacijama, kao na primjer o leševima ekshumiranim u dvorištu Učiteljske akademije za koje se proljetos tvrdilo da su ih strijeljali partizani, ali je onda nastala šutnja.

Partizani ih svakako ne bi strijeljali usred grada, tako da su to ostaci žrtava koje su ustaše pobile zadnjih mjeseci rata kad je Zagreb bio u okruženju, pa se nisu usudili likvidirati ih u Rakovom potoku ili na drugim lokacijama kao ranijih godina, objasnio je Goldštajn koji, kako je rekao, zbog postojećih trendova ne bi mogao biti optimista.

Politoklog Enes Kulenović sa Fakulteta političkih znanosti, koji uskoro objavljuje rad o govoru mržnje, naveo je zanimljive rezultate istraživanja iz 2016. i 2018.

– Za zakonsko kažnjavanje poziva na nasilje zalaže se preko 80 posto ispitanih, ali je zanimljivo da bi za razliku od nacističkog znakovlja koje bi sankcioniralo 82 posto ispitanih, komunističko znakovlje sankcionisalo 54 posto, a ustaški pozdrav tek 45 posto.

Govoreći o ustaškim oznakama u HOS-u i drugim jedinicama hrvatske vojske, naglasio je da su i u zadnjem ratu i za vrijeme NDH mnogi imali isti odgovor na pitanje protiv koga se bore (protiv Srba) i za što se bore (za nezavisnu državu). Uz naznaku da su mnogi ljudi i u Hrvatskoj i u Evropi prigrlili desne ideje jer su razočarani liberalnom demokracijom, Govoreći o načinu borbe protiv revizionizma, Kulenović je rekao da ‘u borbi protiv monstruma ne smijemo i mi postati monstrumi’.

I ovu tribinu organizirali su ‘Privrednik’ i VSNM grada Zagreba, uz moderiranje Saše Kosanovića.

Izvor: Novosti

Vezane vijesti:

Ivo Goldštajn: Jasenovac

Spomen-područje Donja Gradina zaslužuje posebnu pažnju institucija

Otvorena izložba „Donja Gradina-od sela do memorijala“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: