Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ГОДИШЊИЦА: Народна скупштина Српске укинула одлуке ЗАВНОБиХ-а

Народна скупштина Републике Српске 22. јула 1993. године прогласила је у Мркоњић Граду неважећим за српски народ све одлуке Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ /ЗАВНОБиХ/ са засједања одржаног 25. новембра 1943. године у том мјесту.

Мркоњић Град (Фото: skyscrapercity.com) -
Мркоњић Град (Фото: skyscrapercity.com)

Народна скупштина Републике Српске била је руковођена чињеницом да је то било комунистичко окупљање са делегатима који нису имали шири друштвени легалитет, те да су муслимани и Хрвати, сецесијом од Југославије, практично поништили сврху ЗАВНОБиХ-а.

Национални састав првог ЗАВНОБиХ-а и других сличних окупљања током Другог свјетског рата одговарао је и националном учешћу у Народноослободилачком покрету – највише је било Срба.

Највећи дио рата, муслимани и Хрвати били су у мањини у партизанима, пошто је највећи дио њихових војноспособних мушкараца био у саставу усташких јединица или „Ханџар дивизије“.

Бошњачка и хрватска политика одрекле су се Југославије и АВНОЈ-а /ЗАВНОБиХ је само био увод и припрема за АВНОЈ/ када су 1992. године гласале за отцјепљење од Југославије.

Срби су формирали ЗАВНОБиХ, на који се данас, као на своју традицију, позива политичко Сарајево. Међутим, ЗАВНОБиХ је 1943. године организован у изразито српском мјесту Мркоњић Граду.

Став Републике Српске је да у Федерацији БиХ ЗАВНОБиХ могу да обиљежавају као празник, ако то желе, али да у Српској неће бити обиљежаван као Дан државности БиХ.

Извор: РТРС

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: