Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Глас против идеологије фашизма

Монографија “Јасеновац – Аушвиц Балкана, усташка империја и окрутности”, аутора Гидиона Грајфа, представљена је данас на 63. Међународном београдском сајму књига“.

Фото: Станислав Милојковић

Аутор монографије али и експерт за “Аушвиц” и фабрике смрти у “Другом светском рату”, као и директор Међународне експертске групе “ГХ7”, за своје дело рекао је да жели да постане глас против симпатизера идеологије фашизма и звук борбе против ње.

Ова књига представља мулти дисциплинарну студију у којој познати експерт, који је 41 годину посветио изучавању фабрика смрти у “Другом светском рату”, урадио компаративну анализу “Аушвица” и “Јасеновца”. У њој се потврђује теза историчара из Израела и других земаља света да “Јасеновац” није био радни логор већ логор смрти. У њој је представљена листа од 57 метода мучења и убијања у овом логору.

Јединственост овог монументалног дела у светским размерама огледа се у њеном садржају, где се поред копија налазе и аутентични документи из тог периода, али и детаљне анализе.

Њен значај је и у томе што се осврће на проблем порицања “холокауста” од неонацистичких група данас, са циљем ширења антисемитизма у Европи и свету.

Гидион Грајф саопштио је да је његово дело комбинација прошлости, садашњости и будућности.

– Желимо да ова планета и овај свет постане боље место за нашу децу.

То је најчистија жеља у људском бићу, али док год постоје убице, али и они који се диве и подржавају деструктивни хорор свих облика идеологија мржње, то не може да се догоди – истакао је Грајф и додао да је “Јасеновац” разбио сва морална начела човечанства и хуманости. Аутор сматра да мора да се подигне знање о историји “Јасеновца” како се он не би поновио.

– Волео бих да посветим ову књигу у знак сећања на српске, јеврејске, ромске и друге жртве, они су утихнули, немају глас, ми морамо да будемо њихов глас и да говоримо у њихово име, како би сећање на њих преживело – истакао је Грајф.
Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији истакла је ова књига има велики значај јер доноси правду жртвама. Жртве логора “Јасеновац” су, према њеном мишљењу, двоструке жртве.

Прво су биле жртве у кампу, а сада су жртве ћутања. Како каже, прича о “Јасеновцу” игнорисана је у свету дуги низ година, зато што није постојало воље, зато што усташки режим није оставио документа али и због тога што је јако мало њих преживело логор и испричало своју причу.

Изложба Јасеновац – право на незаборав

На промоцији дела окупљени су се осврнули и на изложбу “Јасеновац – право на незаборав”, која је била организована ове године у у Њујорку, поводом обележавања “Међународног дана холокауста”. За њу је речено да је прва изложба експерата из седам земаља, која је уприличена 72 године након “Другог светског рата” и представља допринос очувању универзалних вредности човечанства у циљу спречавања појаве ревизије неонацистичких и фашистичких али и свих облика дискриминације и сепаратизма. Главни циљ изложбе јесте неговање сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве холокауста у “Јасеновцу”, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истребљење из “Другог светског рата”. У питању је највећа и најмонументалнија изложба о “Јасеновцу”, која је по први пут била постављена у “Уједињеним нацијама” са седам тона опреме и експоната који су потом уврштени у књигу.

Она је истакла да из тих разлога ова књига има огроман значај и додала да је јуче имала прилике да посети меморијал у Крагујевцу, који је уз “Јасеновац” симбол ужаса “Другог светског рата”.

Мосхе Хаелион, председник преживелих логораша “Аушвица”, у деведесет и шестој години живота дошао је на промоцију овог дела како би указао подршку људима који су преживели “Јасеновац”.

Он је испричао да је рођен у Грчкој, у граду из кога је 90 процената Јевреја одведено у “Аушвиц”. Већина њих су, како каже, убијени, а други су били поробљени и изложени нехуманим условима.

– Ја сам преживели логораш “Аушвица” и других наци кампова.

Данас сам дошао да поздравим преживеле из “Јасеновца” и да им дам подршку. Желим да наставимо сећање и да будемо глас оних који нису преживели, посебно деце.

Колико знам овај усташки камп је био једини у окупираној Европи који је био специјализован за децу. чак ни нацистичка Немачка није имала такве.

У борби против порицања антисемитизма, злочина али и као људска бића дајемо подршку антифашистичкој борби и тражењу историјске истине и правде – истакао је Хелион, и потписао петицију кампање “Стоп ревизионизму”, а затим позвао “стоп ревизионизму, док год смо живи сећаћемо се и борити”.

Преживели дечји логораш из “Јасеновца”, Јелена Бухач Радојчић, рекла је да се у 84. години живота поново бори зато што је мајка и бака за њене потомке и жртве, да се “Јасеновац” не заборави.
– Забринута сам због појаве нео усташтва, јер не желим да моја деца доживе прошлост, већ да живе будућност – истакла је она и испричала како је, за време њеног детињства, цело село у коме је живела тада, било у логору. Том приликом, према њеним речима, убијено је 89 њених ближих и даљих рођака.

– Мој отац убијен је маљем, претходно је копао себи раку. Мој четворогодишњи брат Душан заклан је заједно са баком и деком. Моја мајка је отерана у логор на рад, моју браћу Живка, Илију и мене из логора је спасила Дијана Будисављевић – рекла је Радојчић и додала да брата Илију, са црвеним белегом, још увек тражи јер није евидентирано да је преминуо.

– Ругају се нашим жртвама, злочинац Степинац, који је давао благослов усташким кољачима проглашавају за свеца. За “Јасеновац” кажу да је био радни логор и да тамо није било убијених, а ја сам жива и причам оно што сам својим очима видела.

Тек смо ушли у логор “Стара Градишка” зачуо се врисак и видела сам како усташе убијају жену са пунђом, док моја ужаснута мајка покушава да мени и мом брату да окрене главу ка њеној сукњи – казала је Бухач Радојчић и додала да велику захвалност исказује Грајфу, човеку, како каже са великим ч, зато што је написао ову књигу. Она је нагласила “Стоп ревизији и рехабилитацији усташтва, још смо живи, сећамо се”.

Извор: Данас

Везане вијести:

Грајф: У Јасеновцу су усташе уживале у мучењу

Др Животије Ђорђевић: Око 80.000 усташа било у Титовим униформама, Хрвати су продавали ископане очи Срба!

Мој пут кроз Јасеновац

Књига: „Злочини у логору Јасеновац“

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: