fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Геноцида над Србима нема у читанкама

У своjоj књизи посвећеноj страдању Срба у XX веку и његовом прикривању, професор др Смиља Аврамов користила jе искључиво страна документа и открила драматичне али и децениjама заташкаване размере злочина над српским народом.
Смиља Аврамов (1918-2018.)
Смиља Аврамов (1918-2018.)

Двотомна књига „Геноцид у Југославиjи од 1941-1945. и 1991. године“, професора др Смиље Аврамов, додатно је „узнемирила“ присталице теориjе о штетности помињања злочина, нарочито геноцида над Србима.

Књига се ослања искључиво на писана документа из архива и института страних држава, и бави се не само геноцидом над Србима, већ и проблемом његовог прикривања.

Открива имена земаља чиjе су обавештаjне службе играле двоструке игре, оних коjе су заменом теза оптуживале друге државе за све што су оне чиниле.

У том контексту, Аврамова види и нову подметачину коjа Србе означава геноцидним народом, расистима, антисемистима, али и разобличава порекло српског прикривања геноцида над собом.

– Пошто сам Српкиња коjа брани своj народ, а да би избегла субjективизме, за писање ове двотомне књиге користила сам искључиво страна документа. Боравила сам у Воjном архиву у Риму, Воjном архиву у Фраjбургу, Државном архиву у Бону, Државном архиву у Лондону, Државном архиву у Вашингтону и Државном архиву у Цириху.

Тамо сам пронашла оригиналне извештаjе немачких и италиjанских команданата коjи су злочине Хрвата над Србима описивали као наjмонструозниjе злочине икада виђене у историjи човечанства – обjашњава Аврамова.

Ante Pavelić

И Хитлер побеснео

Прецизност са коjом су немачки воjници и официри извештавали о невиђеним злочинима Хрвата над Србима ме jе згранула. Извештаjи команданата фон Хостевала и Кешеа изазвали су бес и код Хитлера.

Због тога jе хитно позвао Павелића у Берлин на посебан разговор. Имала сам у рукама таj запис.

Хитлер ниjе бирао речи, оптужио jе Павелића да jе због злочина над Србима кривац за њихову побуну, jер jе на таj начин угрозио немачке осваjачке планова на истоку.

Откриваjући jавности до данас непознате документе о неким догађаjима, професорка Аврамов преко њих обjашњава позадину организованог прикривања геноцида над српским народом, али и његово заташкавања у самоj
Србиjи.

Масовне егзекуциjе Срба: Мачва 1914. Године

Масовне егзекуциjе Срба: Мачва 1914. Године

У спашавању Анте Павелића у маjу 1945. године учествовале су енглеске обавештаjне службе. Британски високи дипломата први се срео са Павелићем у Франкфурту. Британци су га пребацили у Ватикан, а Американци у Латинску Америку. Британци су спасавали овог злочинца и из разлога што jе Павелић био обавештаjац британске М6 од 1926. године. То jе био и после убиства краља
Александра 1934. године у Марсеjу.

М6 jе jош 1941. године подметнула Србима ону злокобну крилатицу – боље гроб него роб, а већ 1945. годне ширила тезу о надуваним jасеновачким злочинима као великосрпскоj измишљотини.

– Успели су у томе, па jе преко српских комуниста у Србиjи била озакоњена забрана причања у школама о геноциду над Србима. То се може видети и на мом примеру. Године 1947. била сам запослена у Јавном тужилаштву Београда и затражила сам од шефа да ме пусти три дана како би у Загребу решила питање наследства као jедина преживела после усташког покоља.

Одбрусио ми jе: доста о Јасеновцу, да твог оца нису заклале усташе ми бисмо га убили jер jе био буржуj. Ипак, отишла сам у Загреб, а по повратку чекао ме jе отказ. И данас се у Србиjи на сличан начин поступа.

Масовне егзекуциjе Срба: Панчево 1941. године

Масовне егзекуциjе Срба: Панчево 1941. године

Преко пронађених докумената у страним архивима, Аврамова обjашњава позадину приче да су управо Срби геноцидни народ, расисти и антисемити.

– Од доласка Сефарда на просторе Србиjе у 16. веку, Срби су били наjискрениjи приjатељи Јевреjима. Први Јевреj у историjи светског парламентаризма постао jе краjем 19. века члан српског парламента. Јевреjи су jедино у српскоj воjсци стизали до чина генерала.

Краљ Александар jе jош 1917. године подржао идеjу стварања jевреjске државе и међу првим владарима потписао те године „Балфурову декларациjу“. Краљ Петар ИИ 1941. године на путу за Енглеску, у Јерусалиму jе оставио повећу своту новца и злата за спасавање Јевреjа у Србиjи. Броjни су примери где су српске породице спасавале jевреjске породице од 1941. до 1945. године.

Геноциди у 20. веку

Пошто сам обишла све велике стране институте, архиве, воjне и државне, нигде нисам пронашла одељак – геноцид над Србима. А геноцид су вршили Бугари 1914. до 1918. на jугоистоку Србиjе, Аустриjанци и Немци у Мачви. Такође, од 1941. Немци у Краљеву, Крагуjевцу, Београду, Мађари у Срему и Бачкоj, Хрвати у Хрватскоj, БиХ и Срему. Нестало jе преко милион Срба у Првом светском рати и више од милион у Другом светском рату. Што jе jош горе, о тим геноцидима српска деце не уче у школама.

Да jе та „кухиња“ веома jака и продорна осетили су на своjоj грбачи и Немци, открива Аврамова.

– Користећи Хитлерове злочине, творци подметачина Немце су оптужили за стварање теориjе о расизму, што ниjе тачно. Теориjа о расизму створена jе у Енглескоj, а потом и у Францускоj. А то jе урађено да би се прикрило индиректно учешће Енглеске и САД у злочинима над Јевреjима.

Хитлер jе дозволио да 800 Јевреjа отплови у Америку, међутим она их jе вратила назад и сви су побиjени у Аушвицу. Такође, Хитлер jе предложио Енглезима и Американцима да исели све Јевреjе у њихове колониjе, али предлог jе одбиjен.

Пошто те „кухиње“ и данас раде, што тврди и енглески историчар Полин Вуд, наjбоље се тих напада и замене теза можемо одбранити формирањем Музеjа геноцида над Србима – поручуjе Смиља Аврамов.

Извор: Vesti online


Везане вијести:

Преминула Смиља Аврамов | Јадовно 1941.

Проф. др Смиља Аврамов

Одржана свечана академија поводом стотог рођендана Смиље

Смиља Аврамов: Немачка наставља нацистичку политику …

АВРАМОВ: Ишчезла је вертикала наше историје у коју су уткане …

СПЦ одликовала др Смиљу Аврамов „за делатну љубав према …

С. Аврамов: Негирање наших жртава већ јако иритира Србе …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

11 Responses

 1. Svaka čast gospođo Avramov!!!*** Zaista treba osnovati taj muzej, ali gde da je na sigurnom i da ne bude uništen ??? Beograd više ,nažalost, nije sigurno mesto. Kako možemo pomoci i učestvovati u tome?!?!?!***🤔🤗🤔🤗

 2. А ви сте са тих људи били у истој држави. И опет долазе у Београд као да ништа није било и учествују на телевизији и у јавном животу користеќи исти јазик док срби не моги ни да замисле обратну ситуацију

 3. Ne pitamo se zasto u skolama se nije ucilo o genocidu nad Srbima.ko je zabranjivao.bolje pitati ko je bio na celu vlasti koja je odredjivala sta da se uci.znamo svi da je to bio nas najveci sin naroda i narodnosti.zvani TITO.Srbski krvnik

 4. Велико хвала гђи Аврамов за њен огроман научни допринос расветљавању геноцида над Србима. Надам се да ће се појавити достојни наследници гђе Аврамов у српакој науци.

  1. Konacno da se nacme tema Genocid nad Srbima kroz decade I pozadina toga. Ovaj clanak je to dobro sumirao I za pocetnike. Imala sam cast da razgovaram sa gospodjom Avramov dok je ona zavrsavoa tu knjigu u Kanadi negde u toku rata u Jugoslaviji. Mnoge stvari sam saznala tada a koje vidimo i u ovom clanku.. Ponosna sam I da smo obe Slavonke. Ona je meni mnogo toga objasnila I u vezi Milosevica, njenog studenta I razocarenje kasnije. Govorila je koje arhive je obilazila. Nakon svega emocije su me svladale kada je bila rec o zlocinima u Hrvatsk
   oj.

   Imala sam cast upoznati Dr Avramov dok je ona jos radila na knjizi
   Genocid nad Srbiam u Hrvatskoj. Ona je tada boravila u Kanadi kod
   familije. Ja sam radila na listama zrtava genocida za Dr Milana Bulajica..
   Ona mi je mnog toga rekla o svojim istrazivanjima arhive – takoreci po
   celom svetul Cak se dotakla I Milosevica njenog briljantnog studenta I
   svoga razocarenja kasnije. Posto je ona moja Slavonka pocastvovana
   da je nasa Slavonija dala takvu jednu osobu I svakako Patrijarha Pavla.
   Mene su emocije savladale I zaplakah. Kada nas narod gine na sve strane to
   nije moglo da si dozvolimo I gdja Avramov nije odobravala te emocije jer to
   nece nas Srbe da spase nego sto da se radi u situaciji koja nas je snasla.
   Tako smo zavrsile nas razgovor.Tu je ona zavrsila svoju knjigu o kojoj je ovde
   rec. Ja jos nisam citala knjigu I neznam kako da je nabavim. Posle ove izloze u
   UN mislim da ot nece biti problem. Ovde u US su Hrvati obilazili biblioteke I
   cepali stranice koje se odnose na Genocid Srba uHrvatskoj 1941-1945 . To je
   cinjenica da su oni bili angazovani da speru sa sebe sve negativnosto su ccinilo
   u to vreme. Mislim da je moj komentar malo prekoracio granice ali sam zelela
   da dam svoj doprinos moga susreta sa Dr Smiljom Avramov. Hvala bogu da joj
   je podario dug zivot. Ona je ostala borac sve do sada. Ovaj komentar/svedocanstvo
   je poduzi. Sada na posao jer se nema vremena jer neprijatelji ne spavaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: