Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

G. Milanovac: Počast Mišićevim junacima

Datum objave: petak, 4 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U Gornjem Milanovcu obeležena 101-godišnjica čuvene Rudničke ofanzive. Bitka koja je promenila tok Velikog rata izučava se i danas širom sveta

Polaganje vijenaca na spomenik vojvodi Mišiću
Polaganje vijenaca na spomenik vojvodi Mišiću

GORNjI MILANOVAC – Sto prva godišnjica presudne Rudničke ofanzive u Velikom ratu protiv austrougarskih osvajača, koja je preokrenula njegov ishod planiran u Beču i Berlinu, obeležena je u četvrtak prigodnim manifestacijama. Upravo iz Milanovca, na jučerašnji dan 1914. počela je bitka koja se i danas, kao ratni fenomen, izučava na svetskim vojnim učilištima.

Vence na bistu vojvodi Živojinu Mišiću, grobnicu đenerala Božidara Terzića, spomenik 1.300 kaplara i spomen-obeležja u obližnjim Boljkovcima gde se odigravala ključna faza bitke, položili su predstavnici opštine, Vojske Srbije i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. “Oni su nam darivali slobodu” – zajednički je moto ovih počasti slavnim ratnicima.

– U Milanovcu je bila stacionirana Prva armija na čelu s Mišićem, tada generalom. Posle konsultacija s komandantima divizija, on u zgradi Okružnog načelstva odlučuje o otpočinjanju Rudničke ofanzive. “Svedok” istorijske naredbe je i ploča na zgradi postavljena 3. decembra 1939. Zapovest je glasila: “Rešio sam da sa celom armijom sutra, 3. decembra, u tri časa ujutru, preduzmem napad na neprijatelja. Ostale armije i delovi Užičke vojske u isto vreme preduzeće napad.” Trg kneza Mihaila bio je tesan za vojsku i narod koji su bili spremni za ofanzivu. Posle smotre i razgovora s vojnicima, izdao je komandu: “Prva armija sa ostalom vojskom, napred u Rudničku ofanzivu za konačno oslobođenje zemlje!” U narednih 12 dana austrougarske trupe su pod silinom udara srpske vojske napustile Srbiju. U čast velike pobede, general Mišić proizveden je u čin vojvode, a 6. decembra 1914. proglašen je za počasnog građanina Milanovca – objašnjava istoričar Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

“KRŠTENjE”

Posle Drugog svetskog rata, 1945. zvaničan naziv bitke – Suvoborska bitka, odnosno Rudnička ofanziva, komunističke vlasti su preimenovale u Kolubarsku bitku, jer im je smetao Suvobor, to jest njegov najpoznatiji deo Ravna gora, kao stecište četnika – kaže kustos Marušić.

“NA PUCANj ODAVDE”

Kulturni centar i Muzej organizovali su projekciju španskog dokumentarnog filma “Na pucanj odavde”. Autori projekta su Aleksandar Vuksanović, koji živi u Španiji, i ekipa španskih istraživača. Film pokušava da odgovori na pitanja o Sarajevskom atentatu.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Prva zajednička država Južnih Slovena proglašena prije 97 godina

Solunski front

Raport kaplara Gavrića

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top