fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Fundup oslobođen optužbe za zločin u Foči

Sud BiH oslobodio je Radomana Fundupa, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužbe za ubistva i zlostavljanje civila u Foči 1992. godine. Pravosudje_u_BiH

„Zbog toga što Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je počinilac zločina Radoman Fundup, Vijeće je odlučilo da ga, zbog nedostatka dokaza, oslobodi optužbe“, rekao je predsjedavajući sudija Halil Lagumdžija.

Lagumdžija je naveo da je iskaz zaštićenog svjedoka C-1 protivrječan u određenim dijelovima i da predstavlja nelogičnu cjelinu.

Lagumdžija je objasnio da je zaštićeni svjedok C-1 čula u bolnici da je počinilac ubistava u Čohodor Mahali u opštini Foča Radoman Fundup, ali ga u sudnici nije mogla prepoznati.

Prema optužnici, Fundup je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet odraslih osoba, te ranjavanju jedne žene u Čohodor Mahali, prenosi Birn.

„Iskazi svjedoka ozbiljno su doveli u sumnju sve navode optužnice o ovim ubistvima“, rekao je Lagumdžija.

On je dodao, osvrćući se na zlostavljanje civila u Gornjem Polju, da postoji niz nelogičnosti u iskazu svjedoka Sadike Bićo o identifikaciji optuženog, te da je njena izjava u kontradiktornosti sa izjavama njene djece Selvedina i Edina Biće.

Prema optužnici, Fundup je sa jednom osobom došao u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući utisak da će ih strijeljati.

Fundupu su ukinute mjere zabrane koje su mu bile određene.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Podignuta optužnica protiv Saše Savinovića

Oslobođeni optužbi za zločin nad Srpskim civilima

Pravosuđe sramotno štiti ubice Srba iz Crkvina

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: