fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Fotografija zarobljenih partizana u Bosanskom Petrovcu

Zarobljeni partizani u Bosanskom Petrovcu
Zarobljeni partizani u Bosanskom Petrovcu

Operacija „Belo“. Šestorica partizana, u civilu i bez ikakvih vojničkih obeležja, poziraju sa svojim u znak poraza na zemlju bačenim puškama, Nemcima za uspomenu.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 27. septembra 2017. godine.

Zarobili su ih pripadnici SS-divizije „Princ Eugen“ u okolini Bosanskog Petrovca, pred kraj prve faze nemačke operacije. Fotografiju je snimio, u štabu divizije u Petrovcu, jedan od štabnih fotografa (Bajnhauer), koji je zarobljenike opisao kratko: „Dovedeni zarobljeni banditi.“ Istu šestoricu je, međutim, fotografisao i jedan od propagandnih fotoreportera priključenih diviziji (Kajncel), neposredno po njihovom zarobljavanju, koji ih je u svom tekstu predstavio u potpuno drugačijem svetlu – kao sirote dezertere i žrtve partizanske politike (citat): „U borbi protiv boljševičkih bandi.

Dosta im je bilo moskovske internacionale. Sovjetski komesari vode raskošan život u selima o trošku stanovništva, dok oni treba da se u šumi dan i noć bore bez adekvatne hrane i odeće. Bosanci su u velikom broju, kad god im se ukazala prilika, prebegli nemačkim jedinicama.“

(http://bandenkampf.blogspot.ba)

Izvor: Srbi u BiH

Vezane vijesti:

Bosanska krajina u Drugom svetskom ratu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: