fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Фотографија заробљених партизана у Босанском Петровцу

Заробљени партизани у Босанском Петровцу
Заробљени партизани у Босанском Петровцу

Операција „Бело“. Шесторица партизана, у цивилу и без икаквих војничких обележја, позирају са својим у знак пораза на земљу баченим пушкама, Немцима за успомену.

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 27. септембра 2017. године.

Заробили су их припадници СС-дивизије „Принц Еуген“ у околини Босанског Петровца, пред крај прве фазе немачке операције. Фотографију је снимио, у штабу дивизије у Петровцу, један од штабних фотографа (Бајнхауер), који је заробљенике описао кратко: „Доведени заробљени бандити.“ Исту шесторицу је, међутим, фотографисао и један од пропагандних фоторепортера прикључених дивизији (Кајнцел), непосредно по њиховом заробљавању, који их је у свом тексту представио у потпуно другачијем светлу – као сироте дезертере и жртве партизанске политике (цитат): „У борби против бољшевичких банди.

Доста им је било московске интернационале. Совјетски комесари воде раскошан живот у селима о трошку становништва, док они треба да се у шуми дан и ноћ боре без адекватне хране и одеће. Босанци су у великом броју, кад год им се указала прилика, пребегли немачким јединицама.“

(http://bandenkampf.blogspot.ba)

Извор: Срби у БиХ

Везане вијести:

Босанска крајина у Другом светском рату | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: