fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ФИРМА МПРИ НУДИ НАГОДБУ КРАЈИШКИМ СРБИМА

Americki_instruktori_obucavaju_hrvatsku_vojsku-a81417aaАмеричка фирма МПРИ, против коjе су Срби из Краjине повели спор пред Судом у Чикагу, оптужуjући jе да jе била савjетник хрватске воjске и тако помогла у протjеривању и геноциду над Србима у Хрватскоj у операциjи „Олуjа“, понудила jе Краjишницима нагодбу, пишу „Вечерње новости“.

Федерални суд у Чикагу jе прошлог октобра дjелимично прихватио тужбу Краjишника, а судиjа Џон Ли одлучио jе да агенциjи МПРИ треба судити према америчком закону због уништене имовине краjишких Срба.

У децембру jе одржано рочиште на коjем jе тужена страна пристала да се поведу разговори о нагодби.

Директор документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац оцjењуjе понуду о нагодби као позитиван помак за српску страну у процесу коjи траjе од 2010. године.

„То jе помак у позитивном смjеру за нашу страну, jер се до сада порицала свака одговорност и захтиjевало одбацивање свих тужбених захтjева, као и да се Суд прогласи ненадлежним“, рекао jе Штрбац.

Он jе навео да би суд у Чикагу требало да у наредних десетак дана именуjе медиjатора, коjи би краjем марта или почетком априла могао да позове обjе стране и изложи план медиjациjе.

Читав процес ће, према риjечима Штрпца, вjероватно траjати годину дана, jер медиjатор треба да се упозна са доказима, а када се дође до приjедлога нагодбе она ће посредством суда бити достављена обjема странама.

„Таj приjедлог може бити прихваћен из прве или ће се погађање наставити, а можда га ниjедна страна не привати и тада би се, по правноj логици, наставио судски процес“, каже Штрбац.

Спор против америчког МПРИ покренула jе група Срба из бивше Републике Српске Краjине, коjи су у „Олуjи“ 1995. године, хрватске власти присилиле да напусте своjе домове.

Они су у име свих 200.000 прогнаних Краjишника подниjели колективну тужбу Федералном суду у Чикагу против правних насљедника агенциjа МПРИ због савjетовања, обучавања и опремања хрватске воjске за операциjу „Олуjа“.

Затражена jе и накнада нематериjалне штете у износу од 10,4 милиjарди долара.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ПРОЦЕС ПРОТИВ ФИРМЕ „МПРИ“ БИЋЕ НАСТАВЉЕН 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: