fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

FIRMA MPRI NUDI NAGODBU KRAJIŠKIM SRBIMA

Americki_instruktori_obucavaju_hrvatsku_vojsku-a81417aaAmerička firma MPRI, protiv koje su Srbi iz Krajine poveli spor pred Sudom u Čikagu, optužujući je da je bila savjetnik hrvatske vojske i tako pomogla u protjerivanju i genocidu nad Srbima u Hrvatskoj u operaciji „Oluja“, ponudila je Krajišnicima nagodbu, pišu „Večernje novosti“.

Federalni sud u Čikagu je prošlog oktobra djelimično prihvatio tužbu Krajišnika, a sudija Džon Li odlučio je da agenciji MPRI treba suditi prema američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba.

U decembru je održano ročište na kojem je tužena strana pristala da se povedu razgovori o nagodbi.

Direktor dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ocjenjuje ponudu o nagodbi kao pozitivan pomak za srpsku stranu u procesu koji traje od 2010. godine.

„To je pomak u pozitivnom smjeru za našu stranu, jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtijevalo odbacivanje svih tužbenih zahtjeva, kao i da se Sud proglasi nenadležnim“, rekao je Štrbac.

On je naveo da bi sud u Čikagu trebalo da u narednih desetak dana imenuje medijatora, koji bi krajem marta ili početkom aprila mogao da pozove obje strane i izloži plan medijacije.

Čitav proces će, prema riječima Štrpca, vjerovatno trajati godinu dana, jer medijator treba da se upozna sa dokazima, a kada se dođe do prijedloga nagodbe ona će posredstvom suda biti dostavljena objema stranama.

„Taj prijedlog može biti prihvaćen iz prve ili će se pogađanje nastaviti, a možda ga nijedna strana ne privati i tada bi se, po pravnoj logici, nastavio sudski proces“, kaže Štrbac.

Spor protiv američkog MPRI pokrenula je grupa Srba iz bivše Republike Srpske Krajine, koji su u „Oluji“ 1995. godine, hrvatske vlasti prisilile da napuste svoje domove.

Oni su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podnijeli kolektivnu tužbu Federalnom sudu u Čikagu protiv pravnih nasljednika agencija MPRI zbog savjetovanja, obučavanja i opremanja hrvatske vojske za operaciju „Oluja“.

Zatražena je i naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijardi dolara.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

PROCES PROTIV FIRME „MPRI“ BIĆE NASTAVLjEN 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: