Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Film o užasima Jasenovca uskoro pred publikom (VIDEO)

Datum objave: subota, 6 februara, 2016
Veličina slova: A- A+
Sjećanje na žrtve logora Jasenovac
Sjećanje na žrtve logora Jasenovac

Prvo filmsko ostvarenje o užasima koncentracionog logora Jasenovac, kroz priču o starcu Vukašinu iz Klepaca i njegovom krvniku koljaču Žiletu Friganoviću, završeno je i uskoro će imati svoju premijeru, najprije na festivalima, a zatim i u bisokopima.

“Prva trećina – oproštaj kao kazna” je kratkometražni igarni film, zasnovan na stvarnom događaju u kojem je ustaša – zločinac Žile Friganović, prema vlastitom priznanju, opklade radi, 1943. godine, za nekoliko časova zaklao 1.100 Srba, među kojima i starca Vukašina.

“Samo ti, dijete, radi svoj posao”, rekao je starac Vukašin ubici Friganoviću, a njegove riječi i mirnoća s kojom ih je izgovorio spriječile su zločinca da nastavi sa svojim krvavim pirom. Igrani film o Jasenocu i užasima koncentracionog logora Jasenovac javnost čeka već 70 godina. Film je urađen u produkciji “Autocenzure”, a snimila ga je mlada autorska i glumačka ekipa koja kroz film istražuje porijeklo zla u ljudima i psihološko stanje i bolesni unutrašnji svijet ustaškog koljača .

Svetlana Petrov, scenarista i rediteljka, pita se odakle uopšte potiče to ljudsko zlo, da li je to nasljedno, da li je naučeno, da li je rođen takav?

Kada razmislite, da li može svako od na ulica da počini tako nešto ili je samo on kao individua bio takav?- zapitala je rediteljka.

Poslije tog događaja, ustaški zločinac nije više mogao da “obavlja svoj posao”, povjerio se ljekaru logora Jasenovac da više nema mira, jer mu starac Vukašin dolazi u snove, a ljekar je zapisao njegovu “ispovjest”. Film je podsjećanje na sve žrtve zloglasnog logora NDH.

– Da, osjetila sam da je to dug prema žrtvama. S druge strane, kao da sam snimanjem filma i ja prošla patnju sa njima. To je bilo najteže, zato je teško govoriti o svemu tome – rekla je Svetlana Petrov.

Da bi što vjernije snimili ovaj film, istraživnje je trajalo više od godine dana, a veliku pomoć pružio im je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja Jadovno 1941. podacima iz svoje arhive. Film je sniman u okolini Pančeva i Banatskog Novog Sela.

Producent Bojan Babin rekao je da su scene snimane na dijelu rijeke Tamiš, u okolini Pančeva, navodeći da skoro vjerno prikazuju taj dio Jasenovca koji je bio močvaran i poplavljen.

Izvršni producent filma Milan Zarić kaže da su ga kontaktirali organizatori Međunarodnog festivla dokumentarno-kratkometražnog filma “Dvanaest duhovnih veza” tako da se nada da bi prvu premijeru mogao da ima u Andrićgradu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 odgovora na „Film o užasima Jasenovca uskoro pred publikom (VIDEO)“

Sused kaže:

Zašto se u Srbiji i dalje stvara atmosfera zaboravljanja Ratnih zločina od strane NDH i Sadašnje RH. Nikako se ne smemo pomiriti sa činjenicom oprosta. Praštanje je isto što i opravdanje. Hrvati lažima uče decu da Srbe treba proterivati, ubijati, jednostavno da treba živeti bez Srba.

mila kaže:

Kao što sam već napisala nema tog filma koji može dočarati užas Jasenovca ili bilo koje jame na prostorima Hrvatske i Hercegovine,ali je pohvalno da se o tome snimaju filmovi i pišu knjige,da naša djeca znaju šta se dešavalo i šta se može desiti ako se zaboravi.Mene je tragična sudbina naših djedova spasila da ne stradam u Otadžbinskom ratu!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top