fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Film o Draži: Projekcije u deset gradova Srbije i dijaspore

Nadam se da će jednog dana ovde biti prikazan i igrani film, to nam je krajnji cilj, jer način na koji se naša istorija predstavlja, bilo da je u pitanju Prvi, Drugi svetski rat ili Srednji vek, je po mišljenju, mom i moje ekipe – katastrofalan

Draža Mihailović sa saborcima
Draža Mihailović sa saborcima

U Užicu je prije nekoliko dana prikazan film „General Draža Mihailović“. Scenarista i režiser filma je Miloslav Samardžić, autor više knjiga o ulozi Draže Mihailovića u Drugom svjetkom ratu.

–Nadam se da će jednog dana ovde biti prikazan i igrani film, to nam je krajnji cilj, jer način na koji se naša istorija predstavlja, bilo da je u pitanju Prvi, Drugi svetski rat ili Srednji vek, je po mišljenju, mom i moje ekipe – katastrofalan. Mi bismo želeli da pravimo filmove o našoj istoriji kao što Britanci prave o britanskoj, Francuzi o francuskoj… – rekao je Milosav Samardžić, a prenose sajt „Pogledi“.

Film prati do sada neispričanu životnu dramu Dragoslava Draže Mihailovića, đeneralštabnog oficira (rang današnjeg doktora vojnih nauka), učesnika šest ratova, uz svedočenje aktera, komentare američkih stručnjaka, snimke mesta prelomnih događaja i neobjavljene arhivske video zapise, od rođenja 14. aprila 1893. godine do njegove likvidacije – u zoru 17. jula 1946.

Ovaj dokumentarni film u produkciji preduzeća za kinematografiju „Pogledi“ iz Kragujevca i koprodukciji Organizacije srpskih četnika Ravna Gora sa sedištem u Čikagu, na festivalu „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani u konkurenciji od 308 filmova iz 11 država, nagrađen je glavnom nagradom, dobio je GRAN-PRI za scenario.

Na pitanje kakav je osećaj biti u Užicu, u „Užičkoj republici“ i prikazati svoj film o Draži Mihailoviću pred punom salom gledalaca, Samardžić je odgovorio,: „Ja u Užice često dolazim, ovde imam puno prijatelja, ovde sam predstavio i knjigu o Draži Mihailoviću, tako da se ovde osećam veoma lepo, posebno večeras…“.

Ovo je deseti grad u kome je prikazan film o Draži Mihailoviću. Do sada je prikazan u Petrovcu na Mlavi, Šapcu, Arilju, Užicu, Trebinju, Nevesinju, Bileći i Dobrunu, a uskoro se očekuje projekcija u Valjevu. U emigraciji, film je prikazan u bioskopu u Adelejdu, Australija, zatim u Domu “General Draža Mihailović“ u istom gradu i u velikoj crkvenoj sali na Bartonu u Hamiltonu, Kanada. U Australiji i Kanadi prikazivane su engleske verzije filma (engleska naracija i grafika, sa titlovima gde sagovornici govore na srpskom).

Novo je, da ovih dana počinje montaža filma o beogradskim ilegalcima. To je dokumentarni film pod naslovom „Zaista otpisani“. Inače, taj dokumentarni film je snimila ista ekipa ljudi koja je radila i ovaj film o Draži.

–Preuzeli smo, otkupili prava na prikazivanje u dokumentarnom filmu “Zaista otpisani“, delova dokumentarnog filma “Beograd – prestonica Kraljevine Jugoslavije“ iz 1933., koji je Kinoteka nedavno digitalizovala, kaže Samardžić.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: