fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Film o Diani Budisavljević u sredu na RTS-u i HRT-u

Film „Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević imaće televizijsku premijeru u sredu 22. aprila na Prvom programu RTS (21 č) i na HRT (20.05 č) – na dan kada se obeležava sećanje na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Dijana Budisavljević
Diana Budisavljević

Nagrađivani igrano-dokumentarni film potresna je priča o nesvakidašnjem herojskom činu Zagrepčanke austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 srpske dece iz koncetracionih logora.

Nakon premijere na 66. Pulskom filmskom festivalu, na kojem je nagrađen 2019. godine, „Dnevnik Diane Budisavljevć” imao je veliki uspeh na festivalima i u bioskopima širom regiona, uključujući 15. Slobodnu zonu u Beogradu, na kojoj je imao trostruku srpsku premijernu projekciju, u prisustvu nekih od glavnih protagonista – nekadašnje dece, a sada vremešnih svedoka tragičnih događaja.

Podvig Diane Budisavljević bio je decenijama potiskivan, a zabeležen je u dnevniku koji je nakon njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka Silvija Sabo.

Budisavljević je vodila detaljnu kartoteku dečjih sudbina, koju joj je komunistička vlast nakon rata nepovratno oduzela 1945. godine, kada su i njeno germansko i građansko poreklo postali nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi u filmu je Alma Prica, a ostale uloge poverene su Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću…

Ekipa ovog ostvarenja trenutno radi na novom projektu „Od filma do muzeja” o virtualnom muzeju koji će tematizovati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a doneće dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu.

Završetak projekta planiran je za jesen, prenosi Tanjug.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Dijanina deca / Diana’s Children

Dnevnik Diane Budisavljević – recenzija na film iliti OSVRT

Osvrt posle odgledanog filma ,,Dnevnik Diane Budisavljević

Beograd podiže spomenik Diani Budisavljević | Jadovno 1941.

Diana Budisavljević – Otrgnuta od zaborava | Jadovno 1941.

Diana Budisavljević o Stepincu | Jadovno 1941.

Diana Budisavljević: Pred nosom režimu, za hiljade života …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: