fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Filipo Petrući ITALIJANSKA OKUPACIJA TUNISA I JUGOSLAVIJE: RAZLIKE I SLIČNOSTI U ODNOSU PREMA JEVREJIMA

Univerzitet u Kaljariju 

ITALIJANSKA OKUPACIJA TUNISA I JUGOSLAVIJE: RAZLIKE I SLIČNOSTI U ODNOSU PREMA JEVREJIMA

U svome radu istraživao sam ulogu Jevreja u Tunisu i Alžiru, i analizirao njihove aktivnosti da bi shvatio njihov položaj u kolonijalnom društvu. Tunis je bio svijet naseljen Arapima muslimanima, ali u kojem su dominirali Francuzi, svijet u kome su postojale razlike između Francuza i Arapa (u njihovom ponašanju prema Jevrejima), ali su takođe postojale unutrašnje razlike unutar religijskih grupa (muslimani, hrišćani i Jevreji).

U svom predavanju želio bih da naglasim uticaj koji su višijevski rasni zakoni imali na tunižansko društvo, fokusirajući se takođe na italijansku i nacističku okupaciju zemlje (novembar 1942–maj 1943). Primjena rasnih zakona u Tunisu je bila blaža nego u Alžiru: Jevreji su isključeni iz državne službe prvim Statut des Juifs (Jevrejskom statutom), a drugim su pogođeni i u privatnom privrednom sektoru. Pošto su bili jedina sjevernoafrička zemlja koju su okupirali nacifašisti, istorija Tunisa je samim time drugačija.

U okviru ovog trenutka u istoriji, takođe bih se fokusirao na uticaj Italije na odnos prema Jevrejima i na to kako su rasni zakoni primjenjivani i zašto. Primjena rasnih zakona i stav prema Jevrejima u Tunisu je bio drugačiji zbog prisustva italijanske jevrejske zajednice. Zbog toga je prisustvo ove istorijske zajednice, koja je bila veoma važna za italijansko poslovanje, uticala na ponašanje Italijana.

Ono što je interesantno je paralela između stava koji su imale vlasti i italijanska vojska u Tunisu i njihovog stava u Jugoslaviji. Takvo poređenje bi bilo interesantno ne samo sa istorijskog gledišta, već takođe da se bolje razumije odnos lokalnih jevrejskih zajednica sa svojim zemljama. Ono što smatram da je važno napomenuti jeste fokusiranje na objašnjenje ponašanje italijanskih oficira i zvaničnika u kompleksnom odnosu između italijanskih Jevreja u Tunisu, italijanske vojske i državne administracije. Analiziraću ovo ponašanje poredeći ga sa italijanskim operacijama u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ekshumacije i spaljivanje ekshumiranih leševa u logoru Slana na ostrvu Pag u Hrvatskoj. Italijanska fotografija iz septembra 1941. Jevrejski muzej u Beogradu.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: