Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

FAŠISTIČKI POZDRAV – NE MOŽE BITI PREDMET PRAVA

Ustase_2Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin naglasio je da fašistički pozdrav “Za dom spremni!” kod Srba izaziva nastrašnija sjećanja i ne može biti predmet prava, kako je to poručila hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.
On je rekao da treba zamisliti bilo kog evropskog zvaničnika da izađe pred medije i pravosudne organe, bilo gdje u Evropi i kaže da se razmisli da se pravno reguliše korišćenje pozdrava “Zig hajl!”.

“Nigde na svetu nije regulisano pravno korišćenje pozdrava `Zig hajl!`. Ne verujem ni u Nemačkoj, niti u bilo kojoj drugoj državi. Da li nekome pada na pamet da u Nemačkoj kaže – hajde da zakonom regulišemo kako se pozdravlja `Zig hajl`, u kojim prilikama, da li je to kažnjivo, ili nije kažnjivo. `Za dom` je fašistički pozdrav, ne može biti predmet prava”, poručio je Vulin.

Prema njegovim riječima, Hrvatska nikako ne može da se odupre fašizmu i “sama sebi kaže da NDH nije izraz hrvatskog naroda”.

“Nažalost, politička elita u Hrvatskoj pokušava upravo to da dokaže, da je NDH zapravo nešto čemu se treba vratiti, da je Stepinac nešto čemu se treba vratiti, da je Glavaš budućnost Hrvatske. Ne znam kakva će to budućnost biti”, rekao je Vulin.

On je ponovio da EU nije stvorena na osnovama fašizma i da i dalje očekuje da Brisel kaže šta misli o ovakvoj hrvatskoj politici i bude vrlo jasan o pozdravu “Za dom spremni!”.

Hrvatski predsjednik Kolinde Grabar Kitarović izjavila je da pitanje pozdrava “Za dom spremni!” koji se koristi na javnim manifestacijama u Hrvatskoj treba da rješavaju pravosudni organi te zemlje.

Izvor: SRNA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: