Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Двери улазе у политику

Бошко Обрадовић
Бошко Обрадовић

1. СКК: Господине Обрадовићу, Двери већ преко деценије делују у српској јавности као удружење грађана. Активности Ваше организације су веома разнородне,од хуманитарних акција, писања текстова и књига, преко интернет сајтова до телевизијске продукције и одржавања масовних скупова. Ипак, 10.2.2011. објавили сте улазак у политичку арену. Шта је то што Вас је навело на помисао да досадашњи начин наступања, у облику патриотске НВО није више довољан, те да је неопходно кандидовати се на изборима?

БО: Тачно је да Двери последњих година представљају једну од најактивнијих српских НВО која располаже широким спектром активности од штампаног издаваштва часописа и књига, преко трибина и предавања широм Србије, региона и расејања, интернет презентација, независне ТВ продукције, неколико великих пројеката као што су Покрет за живот, Светосавска школа и Српска мрежа, до разних друштвених кампања и политичких протеста, који су у неколико наврата имали и карактер уличних демонстрација. Тако велики распон друштвених активности преко којих бисмо вршили нашу мисију утицаја на јавно мњење у патриотском правцу био је наш идеал када смо пре много година почињали да стварамо прву озбиљну српску родољубиву НВО и у добром проценту смо успели да га достигнемо.

Међутим, после 12 година деловања на културолошком пољу и у патриотском НВО сектору осетили смо да почињемо да се вртимо у круг, као и немогућност да суштински утичемо на промене у друштву, упркос великом броју успешних активности. Главни разлог томе јесте одсуство озбиљног партнера за нашу мисију у српском друштву који би дошао са нивоа државе, Цркве или дијаспоре и Дверима помогао да постану истинска НВО-лоби група за остваривање заједничких интереса. Пошто таквог институционалног стратешког партнера није било, НВО је почео да постаје неодговарајућа форма за нашу борбу, чак потенцијално пожељна режиму за симулирање другачијег мишљења које ништа суштински не може да промени. Зато смо још пре више од годину дана прерасли у својеврсни социјални покрет породичних људи, замишљен као прелазна фаза да се не истрчи неспремно у политику, већ опробају могућности, испита дух времена и смена епоха и изврше припреме у том правцу.

Са друге стране, сви смо сведоци да се већ дуго у нашем политичком животу осећа велика истрошеност постојећих странака, лидера и њихових програма. Србији треба нових идеја и нових људи на политичкој сцени. Време се у последњих пола године убрзава и догађаји згушњавају: Породична шетња сабира 20.000 људи, Инсајдер провлачи Двери као главну тему кроз неколико емисија, у дневним новинама мимо нас почињу да се појављују написи који најављују да ће и Двери на изборе, ушли смо у предизборну годину у Србији, а за све то време дешава нам се потпуни распад државе (примена новог сепаратистичког статута Војводине, предаја Косова и Метохије, резолуција о Сребреници, геј парада, регионализација, продаја Телекома, отварање проблема у Рашкој области, нова задуживања, крах привреде, социјално и економско безнађе…). Насупрот томе стоји потпуно одсуство алтернативе и активне и уједињене националне опозиције, до те мере да смо већина грађана Србије по многим важним друштвеним питањима изгубили свога заступника на политичкој и медијског сцени.

Није остало ништа друго већ да преузмемо политичку одговорност и мимо устаљених и потрошених страначких матрица иницирамо стварање новог политичког покрета – Покрета за живот Србије, који би се појавио на следећим изборима као независна политичка изборна листа.

2. СКК: Код нас се бављење политиком, најчешће сматра прљавом, неморалном работом, у којој актери потпуно занемарују општи интерес и једино им је стало до личног ћара, тј. до уживања у ”плодовима” корупције. Да ли мислите, да ће одлука о прерастању у политички покрет, нанети штету угледу Двери, који је грађен од 1999. односно, плаши ли Вас могућност да грађанство не схвати исправно мотиве који су Вас водили код доношења ове одлуке?

БО: Сматрамо да би грађани Србије, посебно они међу њима који годинама прате и подржавају рад Двери, више замерили ако бисмо остали по страни док Србија убрзано пропада. Позиција најактивније српске патриотске НВО можда изгледа угодно, али је парадокс у томе да бити само морални арбитар, ван учешћа у борби за промену постојећег стања, у данашњем времену значи бити неморалан.
Што се тиче мотива за бављење националним радом уопште па тако и политиком, нисмо људи који беже од одговорности и могу мирно да седе са стране док им сународници страдају. Те 1999. године када смо основани били смо спремни да направимо први часопис православних студената на Универзитету у Београду после 1945, касније да формирамо прво такво удружење, а потом да уђемо у бројне друге изазове у области издаваштва, ТВ продукције, интернета, хуманитарних и социјалних акција, и најразличитијих трибина, манифестација, пројеката и кампања, све до уличних антирежимских протеста. У овом часу смо спремни да преузмемо и политичку одговорност, пошто то од нас траже људи који су нам и до сада веровали и помагали нас, они без којих не би ни било Двери.
Али, не желимо у политику ради политике, јер да смо желели да гањамо политичке каријере могли смо то много раније и на много других начина, а не да идемо овим заобилазним путем од 12 година. Наша политичка кампања и начин политичког организовања биће нешто ново и оргинално, као и све што смо радили до сада. Јер ми нисмо овде због власти већ због промене система вредности у Србији.

3. СКК: Најавили сте да ће се Ваше деловање заснивати на новом друштвеном договору у 10 тачака. Можете ли, да нашим читаоцима, у најкраћем подвучете њихову суштину и очекиване ефкте примене истих?

БО: Породица на првом месту и брига за све наше породице, социјална солидарност као нови вид патриотизма – социјални патриотизам, домаћинска економија у којој основни природни и привредни ресурси морају бити у нашим рукама, јер је то предуслов нашег економског опстанка и обнове, село и пољопривреда као темељ Србије, реални развој домаћих банака, привреде, извоза, већа улагања у науку и спорт, реформа културне политике, образовања и медија, и обезбеђивање дугорочне сигурности кроз потписивање Споразума о недељивој колективној безбедности који је предложила Руска Федерација.

У најкраћем, Србија пре свега – јака Србија слободних људи, држава која је кадра да брани свој народ и територију од других , а грађане од себе. У питању је вредносна политичка кампања и нови систем вредности око кога прво треба да се договоримо. Отуда идеја да то буде предлог новог народног договора. Јер неће бити успешне примене нити једног добро замишљеног националног програма препорода ако не буде направљен нови друштвени уговор око система вредности на коме ће почивати начела нове српске политике. Сматрамо да имамо такав програмски документ у својим рукама и наредних дана ће бити представљен јавности.

4. СКК: Шта је то, господине Обрадовићу, због чега би јавност требало више да верује Дверима него политичким странкама које већ дуго постоје у Србији? Како људи могу бити сигурни да се по евентуалном доласку на власт, старешине Ваше организације неће понашати на исти начин као и остали политички актери?

БО: Сматрамо да наш улазак у политику има смисла само ако буде различит од свега већ виђеног: и по програму са којим излазимо, и по људима који ће нас представљати, и по начину организовања, који би коначно уместо негативне почео да негује позитивну селекцију. Ако то нисмо у стању да направимо унутар наше организације, онда не треба да се бавимо политиком и придодајемо још једну погрешну понуду нашој ионако отужној страначкој сцени. Зато на сва питања да ли ћемо бити нова политичка странка одговарамо да нећемо бити само још једна странка. Из следећих разлога:
1. Грађанима Србије је доста странака и њихове монополизације политичког живота као паразита на народном телу, оних који су део проблема, а не решења.
2. Они који кажу да ако хоћемо да се бавимо политиком морамо бити странка желе да нас натерају да будемо као и све друге странке, а ми то не желимо. Бунимо се против досадашњег начина страначког организовања и тражимо у име народа нови облик политичке организације који ће бити у служби националних и државних интереса.
3. На терену тек треба тестирати људе за нову организацију, а то је почетак борбе за позитивну селекцију у нашем друштву, док су постојеће странке расадници негативне селекције.
4. Ми нисмо против страначког система, већ за ново схватање политике као службе народу и отаџбини, а не као до сада разбојничког заната черупања народне имовине и олигархијског отимања привилегија након доласка на власт.

Изборно време које је пред нама биће један велики тест да ли ћемо успети да понудимо различит од свега досадашњег и квалитетан нов програм, нове људе и нови начин организовања. Ако то успемо до избора, сигурни смо да ћемо од тога направити добру политичку организацију после избора. Власт тренутно није тема о којој размишљамо већ како да у парламенту добијемо представнике који ће коначно проговорити у име тихе већине грађана Србије која се осећа и национално и социјално понижена и без свог заступника.

5. СКК: Двери су организација махом младих људи, од студентског узраста до касних тридесетих година. Верујете ли да ти активисти, носиоци досадашњег рада Српског сабора Двери, имају довољно животног и стручног искуства и знања, за обављање најважнијих државних послова? Другим речима, ако бисте освојили власт, на Вама би била огромна одговорност за вођење националне политике и привреде. Ко су кадрови на које рачунате у том смислу?

БО: Што се вођства Двери тиче просек наших година је 35-40. Сматрамо да су то оне године у којима се стекло доста личног искуства и у којима може физички и интелектуално највише да се пружи. Ако томе додате и преко 15 година националне борбе и искуство стварања најбоље организоване нестраначке српске организације, то онда чини озбиљну припрему за оно што нас очекује. Ми, наравно, немамо илузија да у овој борби можемо успети сами. Итекако смо свесни да ће снага Покрета за живот Србије бити у томе што ће укључити све оне некомпромитоване и способне појединце, групе и организације којих има широм Српства, као и стручњаке свих профила који ће нашем програму и даљим политичким активностима дати потребан квалитет. Сасвим је сигурно да ће Двери променити досадашњу погрешну праксу странчарења и да ће способним и поштеним људима из свих сфера, који су до сада најчешће избегавали дневну политику, дати шансу да се ангажују и зауму места у оним областима у којима су најбољи.
Примера ради, у изради нашег предлога новог народног договора учествовало је на разне начине око 100 водећих српских интелектуалаца и стручњака из различитих друштвених области. Сви они су, свако на свој начин, дали важан допринос да настане овај колективни предлог. Ускоро ћете их и лично моћи видети на нашем сајту, трибинама, стручним округлим столовима, а на крају и на нашој изборној листи. Рачунамо да ће то бити оно најбоље што Србија има и може ново да понуди у овом часу.

6. СКК: Да ли бисте били спремни да учествујете у некој коалиционој влади после избора или у обзир долази само апсолутна победа на изборима и самостално вршење власти?

БО: Политика није трка на 100 метара, већ маратон са препонама. У овом часу смо сконцентрисани на представљање предлога новог народног договора, прављење квалитетне изборне листе и успех на првом изборном појављивању. Од тог резултата ће зависити наше даље политичко деловање.
Готово са сигурношћу се може рећи да се у наредних неколико година одлучује судбина Србије и српског народа на дужи период. Огромне промене на светском нивоу ускоро ће захватити и Европску Унију, чији су темељи врло крхки, и Балкан, који се никада није истицао по дуготрајној стабилности. Српска елита мора спремно дочекати ту смену епоха, за разлику од 1939. или 1989. Јер у 21. веку доживљавамо понављање 19. века. На Балкану ће се поново питати Немачка, Ватикан, Русија и Турска. Долази време када ће се поново промешати геополитичке карте, и ако као народ и држава изнова не будемо учествовали у тој подели, биће доведен у питање наш државни и биолошки опстанак.
О томе треба мислити већ данас и то је још један од озбиљних разлога зашто смо се упустили у политику. У току следећег мандата српског парламента бићемо сведоци разних нових економских и политичких земљотреса на планетарном и регионалном нивоу у којима треба тражити формулу опстанка и начин остварења наших националних и државних интереса. Међу онима који уопште схватају ове светске процесе и брину ове стратешке националне бриге, а нађу се у парламенту после првих следећих избора, тражићемо саговорнике за заједничку политичку сарадњу.
А они други избори биће онај тренутак када ће Србија моћи од тренутне алтернативе да у времену страховитих светских промена направи истински нову власт.

7. СКК: Да ли су Вам се неке странке и политичари обратили након Вашег прогласа од 10. фебруара?

БО: Не. Али, што је за нас најважније, обратио нам се велики број грађана који су осетили неку нову наду.

8. СКК:Господине Обрадовићу, поједини аналитичари и публицисти су изразили бојазан да ће излазак Двери нам изборе резултирати одвајањем дела гласова странака које се декларишу као родољубиве, а да то ипак неће бити довољно Дверима за улазак у Скупштину, те да ће се тиме само помоћи Тадићевом режиму. Како реагујете на оваква мишљења?

БО: Циљ политичког деловања Двери није бављење опозицијом, већ једино актуелним режимом који је погубан за Србију. Наша циљна група су на првом месту апстиненти који су разочарани странкама и изборима, којих у овом часу има 60 процената и које треба вратити у политички живот. Дуго су чекали нешто ново на политичкој сцени и ми смо спремни да проговоримо у њихово име. А можда ће наше појављивање изазвати позитивна кретања у целој опозицији како бисмо сви заједно што пре допринели смени актуелне власти.

9. СКК:Можете ли грађанима Србије да упутите било какав савет у вези са свачијим личним могућностима, да сопственим друштвеним активизмом допринесе оздрављењу нације чији је део?

БО: Двери већ годинама сабирају родољубиве Србе и разне патриотске организације у Српску мрежу. То, међутим, никада није значило да ми себе доживљавамо као капу читавог српског патриотског НВО сектора. Напротив, Српску мрежу смо увек градили као слободну форму деловања у којој се разни појединци, групе и организације сабирају око заједничких пројеката на корист српске цркве, народа и државе, и то на тај начин да свако онај ко има добру иницијативу и спреман је да се око ње потруди и друге организује – представља у тој акцији и лидера Српске мреже. Сви су, дакле, позвани и простор је отворен да свако да свој допринос у овој борби за духовну, моралну, биолошку, културолошку, економску и државотворну обнову нашег народа и државе.
Таква је и ова објава нашег политичког деловања: Двери су само иницијатор једног широког народног фронта који треба да прерасте у нови политички покрет у који су позвани сви којима је доста овог режима и система. Ова наша започета мисија неће бити могућа без подвига читавог народа и израњања једне нове елите која ће том народу служити. Двери су направиле свој, од многих дуго очекивани, политички корак, а у наредним месецима видећемо шта ће грађани рећи о нашем предлогу новог народног договора. У овом часу свако мора са собом да разреши: хоће ли остати по страни или се укључити и узети сопствену судбину у своје руке.

Извор: СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ Нови Сад

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: