fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dve decenije od likvidacije Srba u Marinom selu

marino_selo_groblje

BEOGRAD – Proteklo je 20 godina od zločina u Marinom selu na području zapadne Slavonije, kada su pripadnici hrvatske policije ubili 18 srpskih civila, podseća danas nevladina organizacija „Veritas“.

Između 12. i 18. novembra 1991. godine, uhapšena su 24 civila od kojih deo u selu Kip na opštini Daruvar pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porekla, a deo u selu Klisa na području Pakraca pod izgovorom „izmeštanja“ stanovništva.

Pohapšeni Srbi odvedeni su u Marino selo i zatvoreni u podrumu improvizovanog zatvora „Ribarska koliba“ gde su ih pripadnici hrvatske policije mučili. Šestorica Srba su preživeli torturu, a 18 je likvidirano, s tim što se za telima petorice još traga, navedeno je u saopštenju „Veritasa“.

Za ove likvidacije u Marinom selu, hrvatsko pravosuđe je marta 2008. godine procesuiralo šestoricu pripadnika vojne policije pri 76. Samostalnom bataljonu Zbora narodne garde (ZNG), ali tek pošto je tužilaštvo Haškog tribunala dostavilo iskaze preživelih Srba.

Za krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, Županijski sud u Požegi je optuženima u martu 2009. godine izrekao kazne od jedne do 16 godina zatvora.

Ovu prvostepenu presudu je, međutim, ukinuo Vrhovni sud Hrvatske 23. marta 2010. godine, zbog proceduralnih grešaka, da bi delegirani Županijski sud u Osijeku na ponovljenom suđenju juna ove godine osudio dvojicu optuženih – Tomicu Poletto (44) na 15 godina i Željka Tutića (42) na 12 godina zatvora.

Damir Kufner, Pavle Vancaš i Davor Šimić su, u nedostatku dokaza, oslobođeni optužbe, a protiv Antuna Ivezića optužba je odbijena zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prema podacima „Veritasa“ od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. godine u logorima „Ribarska koliba“ u Marinom selu i „Stara ciglana“ u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namene MUP-a Hrvatske pod komandom Tomislava Merčepa, likvidirano je više od 100 ljudi, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Županijski sud je 2005. pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske na kazne od tri do 12 godina zatvora zbog ubistva četvorice Srba u Pakračkoj poljani, a postupak je pokrenut tek kada je Miro Bajramović, jedan od osuđenih, javno progovorio o tim zločinima.

Tomislav Merčep, osnivač i komandant jedinice MUP-s Hrvatske pod nazivom „Jesenje kiše“, koja je formirala pomenute logore, uhapšen je 9. decembra 2010. i to nakon reakcije međunarodne organizacije Amnesti internešenel.

Prema optužnici koja je podignuta 9. juna ove godine, Merčep je odgovoran za nezakonita hapšenja 53 osobe, od kojih su 43 ubijene, tri se još vode kao nestali, dok su ostali preživeli mučenje i zlostavljanje

Izvor: banija.rs

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: