fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Drljača: Tužbu zbog agresije Hrvatske vojske trebalo već podići

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da je ranije trebalo pokrenuti sudske postupke zbog agresije Vojske Hrvatske na zapadnokrajiške opštine u septembru 1995. godine u kojoj je stradao veliki broj žrtava, posebno civila, te naglasio da bi te opštine trebalo da pokrenu zajedničku inicijativu.

Miroslav Drljača Foto: SRNA
Miroslav Drljača Foto: SRNA

„Trebalo bi prikupiti sve pisane dokumente i dokaze koji bi u sudskom postupku doveli do očekivane presude. Takođe bi porodice žrtava trebalo da budu inicijatori, potpisnici zahtjeva koji bi doveo do podizanja tužbe i procesuiranja odgovornih“, rekao je Drljača.

On kaže da opština Novi Grad ne može sama da podnese odgovarajuću tužbu, iako za to postoji osnov, već je potrebno da se to uradi na nivou Republike Srpske, odnosno BiH.

„Očigledo da BiH sa svojom složenom političkom strukturom ne želi da uđe u takav proces zato što postoje različiti interesi političkih partija i naroda koji žive na ovom području“, rekao je Drljača.

On je podsjetio da je tokom agresije hrvatske vojske u Novom Gradu poginulo 37 civila, od kojih četvoro djece, 18 vojnika Vojske Republike Srpske i dva pripadnika MUP-a.

„Evidentno je da su akcije bile brižljivo planirane, da je za njih znao cjelokupan vojni i politički vrh u Hrvatskoj, te da su bile sinhronizovane na području više opština“, naveo je Drljača.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica, od kojih 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a. Ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a. Procijenjeno je da je na području ove opštine pričinjena materijalna šteta od oko 80 miliona KM.

Mjesec dana ranije, 8. avgusta 1995. godine hrvatska avijacija bombardovala je u Svodni kod Novog Grada kolonu izbjeglica iz Republike Srpske Krajine i tada je poginulo šest civila, a više njih je povrijeđeno.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Tužiti Hrvate za agresiju

Hrvati prijavili 16 bošnjačkih komandanata za ratne zločine

Hrvatski ministar odgovoran za zločine u BiH

Ovčara i Mrkonjić Grad ilustruju kako pravda ima različita lica

HRVATSKA VOJSKA IZVRŠILA MASOVNO ETNIČKO ČIŠĆENjE SRBA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: