fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužiti Hrvate za agresiju

BiH treba da tuži Hrvatsku za agresiju nakon saopštenja SDA da je Zagreb samoinicijativno planirao i izvodio vojne akcije u BiH, saglasni su predstavnici institucija i Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Hrvatska vojska

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić istakao je da je ovo prvi put da u Sarajevu saopšte da su se regularne jedinice Hrvatske vojske za vrijeme rata nelegalno nalazile na teritoriji BiH.

„Ovo priznanje predstavlja i potvrdu opravdanosti podizanja optužnica protiv hrvatskih generala koji su učestvovali u agresiji na zapadnokrajiške opštine Republike Srpske“, rekao je Kojić za „Euroblic“.

On je podsjetio da su takozvana Armija BiH i Hrvatska vojska zajednički učestvovale u agresiji i činile stravične zločine nad srpskim stanovništvom.

„To je svima u Srpskoj oduvijek bilo jasno, ali sada je važno što su u SDA, vjerovatno isprovocirani najavom da će hrvatsko tužilaštvo podići optužnicu protiv bošnjačkog generala Atifa Dudakovića i brojnih drugih bošnjačkih generala, konačno odlučili da o tome javno progovore“, dodao je Kojić.

Član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina smatra da, nakon javnog priznanja SDA, vlasti u Srpskoj i BiH imaju apsolutno pravo da tuže Hrvatsku u međunarodnim sudovima i traže ratnu odštetu.

SDA je, povodom krivične prijave koja je podnesena Tužilaštvu Hrvatske protiv 16 bošnjačkih generala i visokih oficira, saopštila da je ta zemlja samopozvano učestvovala u ratu u BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvati prijavili 16 bošnjačkih komandanata za ratne zločine

Hrvatski ministar odgovoran za zločine u BiH

Ovčara i Mrkonjić Grad ilustruju kako pravda ima različita lica

HRVATSKA VOJSKA IZVRŠILA MASOVNO ETNIČKO ČIŠĆENjE SRBA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: