fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dragutinović: Hag krije pravo stanje Mladićevog zdravlja

Na osnovu medicinske dokumentacije generala Ratka Mladića, koja je dostavljena iz Haga, jasno je da Tribunal krije pravo stanje njegovog zdravlja, izjavio je neuroradiolog Gradimir Dragutinović.

Ratko Mladić
Ratko Mladić

On je istakao da je Mladićevo zdravstveno stanje dramatično i da ima promjene na mozgu, ali da se na osnovu njegove medicinske dokumentacije koja je dostavljena u Beograd, ne može zaključiti čak ni koliko je moždanih udara preživio.

„Medicinski je nepošteno da se ovakvi nalazi uopšte smatraju validnim. U svetu još od 1986. godine postoje medicinski protokoli i procedure na osnovu kojih se donose zaključci lekara. Na osnovu onog što je nama dostavljeno možemo da zaključimo da oni u stvari kriju pravo stanje pacijenta“, rekao je profesor Dragutinović, koji je pionir neuroradiobiologije u svijetu.

Ljekari iz Haga su radiološki pregled glave nekadašenjeg komandanta Vojske Republike Srpske uradili bez korišćenja kontrasta, pa snimak kao takav više sakriva nego što prikazuje.

„Da pojasnim, kada bi neki student na Medicinskom fakultetu pokušao da tumači i donosi zaključke o zdravstvenom stanju pacijenta na osnovu ovakvih snimaka, pao bi na ispitu“, rekao je doktor Dragutinović za beogradske „Večernje novosti“.

On ističe da je Mladićevo zdravstveno stanje moralo biti precizno dijagnostikovano po dolasku u Hag, ali da to nije urađeno.

Da li Hag žuri da Mladića što oprije osudi, „pa da ga pusti da umre“, profesor ne zna, ali naglašava da bi bilo koja pesuda njemu sada bila problematična, jer niko ne moće da garantuje koliko i kako se on nečega mogao sjećati ili svjedočiti, navodi list.

„Čak ni stanje njegovog srca nismo mogli da procenimo, jer, iako je u Hagu nosio holter, nije ispoštovana procedura, da bi nalaz imao smisla. Definitivno, general Mladić zaslužuje medicinski pregled po evropskim standardima“, rekao je Dragutinović.

On je poručio da se hitno u Srbiji mora oformiti konzilijum najpriznatijih stručnjaka u sastavu neurolog, neuroradiolog, psihijatar i psiholog i za šefa konzilijuma predlaže neurologa, akademika Vladimira Kostića.

Odbrana generala Mladića nedavno je zatražila odlaganje izricanje presude u Haškom tribunalu zbog njegovog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja i ponovila zahtjev da joj se dostavi kompletna medicinska dokumentacija, kao i da se dozvoli dolazak srpskih ljekara kako bi ga pregledali.

Poslije devet mjeseci ignorisanja i odugovlačenja, medicinski nalazi iz Haga su na disku stigli u Beograd, a vještačenje je obavljeno u dijagnostičkom centru „Hram“ u Beogradu.

Obrazloženo stručno mišljenje srpskih ljekara, u kojem traže da se zdravstvene pretrage u slučaju generala Mladića urade po standardnim medicinskim procedurama poslato je prošle nedjelje u Haški tribunal.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.

Kuburović: Lekari misle da Mladić nema adekvatan …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: