fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dosta nam je Komunista: Protest upozorenja Udruženja JVuO Trebinje

U Gradskom parku u Trebinju održan  je protest protiv veličanja komunističkih zločinaca i obnavljanja spomenika i ploča partizanskim jedinicama koje su tokom i nakon Drugog svjetskog rata strijeljali i mučili nedužne srpske civile. Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca Jugoslovenske vojske u otadžbini govorio je o komunističkim zločinima u Hercegovini, a njegov govor prenosimo u cijelosti.

Foto: Slobodna Hercegovina

Udruženje JVuO Trebinje obraća se Srpskom narodu Trebinja i Hercegovine sa namjerom da ga upozna da su nesavjesni pojedinci koji i u naše vrijeme žele da ističu propalu i zločinačku komunističku ideologiju u svojim aktivnostima na obnovi spornih bista komunističkih zlikovaca i ploča koje veličaju lažne događaje i formacije, u svojim aktivnostima napravili više nezakonitih radnji, kršeći važeće zakone Republike Srpske, a time pokazali nepoštovanje i samih institucija Republike Srpske.

U svojim nezakonitim aktivnostima, zloupotrijebili su službene položaje i ignorisali potrebnu zakonsku proceduru i nadležne institucije Grada Trebinja. Udruženje zato, traži da se takvi javno prozovu i adekvatno sankcionišu.

SAMOVOLjA POJEDINACA RAZBIJA JEDINSTVO SRPSKOG NARODA
Ne vodeći računa što svojim samovoljnim postupcima razbijaju jedinstvo Srpskog naroda, ostvareno u Odbrambeno – otadžbinskom ratu, oni već duže vremena krše važeće zakone i procedure.

Tako su u Gradskom parku postavili i obnovili desetine bista komunističkih vođa, za koje se danas zna da su bili okoreli zlikovci i ubice Srpskog naroda, često civila, žena, djece i starih lica.

U tom svom radu nisu uopšte ispoštovali potrebne zakonske procedure, već su sve radili nezakonito, služeći se manipulisanjem pojedinaca i javnosti. Na isti način je obnovljena ploča koja veliča prevaziđene ideologije, pojedince i formacije na ulasku u Stari grad.

I u ovom slučaju sve je urađeno bezakonito, izbjegavajući procedure i institucije Grada Trebinja. Samovolja pojedinaca koji danas, zbog ličnih ubjeđenja, ističu propalu komunističku zločinačku ideologiju, nastavlja se, i po svoj prilici postaje parametar kako da se radi u oblasti postavljanja novih i obnavljanja starih spomenika i obilježja.

Nejasno je i poražavajuće da Gradska uprava nije reagovala na ove dosadašnje nezakonite aktivnosti, već im je ne oglašavajući se po ovom pitanju, dala prećutnu saglasnost.

RAZLIČITI ARŠINI ZA PODIZANjE SPOMENIKA
Na žalost, stvara se slika da u Trebinju bilo ko može na javnoj površini da postavi spomenik ili neki drugi objekat, bez bojazni da će zbog svojih nezakonitih aktivnosti biti sankcionisan.

Ipak, iz iskustva koje naše udruženje ima, nije tako. Mi smo u namjeri da podignemo spomenik pripadnicima JVuO i nevinim srpskim civilnim žrtvama sa područja Grada Trebinja, imali potpuno drugačija iskustva.

Morali smo do danas da prođemo kroz rigorozne zakonske i sve druge procedure koje su potrebne za izgradnju ovakvog spomenika. Kao savjesni građani Grada Trebinja i Hercegovine, mi smo u svojim iskrenim namjerama da se poštuju sve žrtve Srpskog naroda pokrenuli ideju o gradnji ovog spomenika.

U svoj dosadašnjoj proceduri radili smo samo u skladu važećih zakona  Republike Srpske, poštujući sve njene institucije. Zbog toga, skrećemo pažnju javnosti da su zakoni isti i važeći za sve građane Republike Srpske, i onaj ko ih krši treba da odgovara i bude sankcionisan zbog njihovog nepoštovanja.

DOBILI SMO SAGLASNOST GRADA TREBINjA I EPARHIJE, ALI…
Predstavnici Udruženja JVuO Trebinje su više puta u razgovorima sa vodećim ljudima Grada Trebinja i Eparhije Zahumsko – Hercegovačke i Primorske podržani u stavovima i ciljevima udruženja i aktivnostima koje ovo udruženje sprovodi.

Isto tako, razgovarano je više puta da se sporne i nezakonito postavljene  biste komunističkih vođa uklone sa javnih površina i odlože u posebnu prostoriju, u čemu smo od gradskih vlasti i Eparhije ZHiP postigli saglasnost i dobili podršku.

Naše udruženje će i ubuduće u tome insistirati. Tražimo da se ukloni i sporna spomen – ploča jer joj na ulasku u Stari grad nije mjesto, jer ugrožava cjelinu Starog grada koji je nacionalni spomenik BiH. I ova kao i druge spomen ploče koje je bez dozvola postavila bivša komunistička vlast, treba da budu odložene zajedno sa bistama komunističkih vođa u za to namjenjenu prostoriju.

Ukoliko se i ubuduće nastave nezakonite aktivnosti nesavjesnih pojedinaca koji zloupotrebljavaju službeni položaj i važeće zakone Republike Srpske, kao i institucije Grada Trebinja, i za svoje nezakonite radnje ne budu adekvatno kažnjeni, Udruženje će svoje interese i interese građana Trebinja koji su ovim ugroženi, tražiti kroz institucije Republike Srpske.

POSTAVIĆEMO PLOČE I PODSJETITI NA BROJNE KOMUNISTIČKE ZLOČINE
Ukoliko se nastavi ignorisanje naših apela i ubuduće, i ne učini ništa da se spriječi podjela u Srpskom narodu, bićemo prisiljeni u krajnjem slučaju, da postupimo kao i druga strana, postavljajući biste istaknutih srpskih vojskovođa iz vremena Drugog svjetskog rata, kao i spomen ploča sa tekstovima o zločinima komunista – partizana nad Srpskim narodom po cijeloj Hercegovini.

Na nadležnim organima je da odluče, i da zaustave još dublje podjele, da se napokon sve srpske žrtve poštuju, da se ne ističe samo jedna strana i to ona koja ističe propalu komunističku ideologiju, propalu državu, lažno bratstvo i jedinstvo i sve laži i zablude kojima su nas decenijama trovali. Tu ideologiju je osudio cio civilizovan svijet, posebno kroz dvije rezolucije Savjeta Evrope, koje se moraju poštovati i koje se ne mogu ignorisati.

ZA JEDINSTVO SRPSKOG NARODA, BEZ ZABLUDA, LAŽI I PROPALIH IDEOLOGIJA, ZA OSUDU KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Stop podjelama: Udruženje boraca JVuO Trebinje organizuje protestni skup

Matija u Trebinju: Hercegovina – rodno mesto našega jezika

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: