fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dokumentarni film: Mučenici iz Lore, Čelebića i Dretelja

Zatvor Lora kod Splita
Zatvor Lora kod Splita

Logor je postojao od 1992. godine do 1997. godine, a kroz njega je prošlo 1.005 zarobljenika gde su bili stravično psihofizički mučeni, zbog čega je “Lora” smatrana najužasnijim logorom na prostoru bivše Jugoslavije.

Splitski logor smrti bio je u funkciji sve do avgusta 1997. godine, iako je rat bio i formalno završen. Pokrenuto je nekoliko istraga, a suđenjem je okončan tek postupak u tzv. predmetu Lora 1, koji se odnosi na zločine nad srpskim civilima koji su u Loru dovedeni iz okoline Splita.

Sve ono što se dešavalo u „Lori“ našlo se i u izveštaju tadašnjeg specijalnog izaslanika UN Tadeuša Mazovjeckog od 17. novembra 1992. Dokument je prosleđen hrvatskim ministarstvima spoljnih poslova i odbrane. O svemu što se zbivalo u splitskom logoru sastavljen je zajednički izveštaj „Helsinki voča“ i „Amnesti internešenela“, iz septembra 1993, kao i mnogobrojni izveštaji Međunarodnog crvenog krsta i Dalmatinskog komiteta za ljudska prava.

Mario Barešić, bivši šibenski zapovednik vojne policije, izjavio je istražnom sudiji u Splitu da je sedam Crnogoraca, zatočenika „Lore“, ubijeno i bačeno u Kevinu jamu na Kozjaku, kod Kastela, dok su dvojica razmenjena. Mediji su preneli njegovu priču.

– Likvidacijama su prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi hrvatske vojske i vojni policajci, koji su učestvovali u mučenjima – posvedočio je Barešić.

Nešto kasnije, pukovnik Ivan Grujić, šef Ureda za zatočene i nestale Vlade Hrvatske, izjavio je da nema dokaza da su zarobljeni crnogorski rezervisti bili u tom sabirnom centru.

Logor Lora-Split / 00:01 – 52:00 /

Logor Čelebići-Konjic / 52:05 – 01:30:34 /

Logor Dretelj-Čapljina / 01:30:39 – 02:11:06 /

Izvršni producent: Denis Cvitičanin, ko-producent: Dragan Davidović, direktor fotografije: Tihomir Stolica, kamermani: Dušan Pudar i Risto Aćimović, asistenti produkcije: Miloš Marković i Miloš Milišić, kompozitor: Vladimir Lazić, montaža, scenografija i režija: Denis Cvitičanin

Film pomogli: Telekom Srbije /generalni sponzor/, Udruženje logoraša Republike Srpske – regija Trebinje, Fondacija Centar za razvoj fizičke i duhovne kulture Trebinje, Savez opština Istočne Hercegovine, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Radio televizija Srbije, MUP Republike Srpske, Centar za istraživanje zločina nad srpskim narodom, SUP Trebinje, Vatrogasna jedinica Trebinje, Miloš i Goran Dejić, Branko Pajić, Miodrag Toroman, Vladimir Lazić, Srpko Rakita, Milan Filipović, Gojko i Dragica Cvitičanin, dr Velimir Jovanović, Nataša i Dragan Milovanović, Episkop Zahumsko – Hercegovački i Primorski gospodin Grigorije, senator Milivoj Ivanišević, Goran Zubac, Ljubo Supić, Simo Tuševljak, Božidar Nikolić, Predrag Miljanović, Udruženje logoraša iz Čikaga i Zoran Đorđić, Svetlana Drapić, Željko Milošević, otac Stevan Kovačević, Dragan Korać, pok.Dušan Tubić i Mišo Nožica. U filmu glumili: Nebojša Milojević, Ognjen Đurić, Marija Pikić, Vladimir Jegdić, Srđan Stojanović, Sonja Terzić, Goran Višnjić, Vedrana Džudža, Tanja Peško, Srđan Čabrilo, Aleksandar Gačević, Miloš Marković, Mihajlo Ružić, Miloš Mladenović, Marko Vučurević, Vlado Ćorović, Milovan Berdović, Boris Živak, Saša Rudan i Gordan Vulić.

Hvala Udruženju logoraša Republike Srpske – regija Trebinje.

Posebna zahvalnost producenta Strahinji Živaku bez koga ovog filma ne bi bilo

Korišten arivski materijali RTRS-a, emisija „Pečat“ autor Biljana Bokić i RTS-a

Proizvodnja: BRIDGE PRODUCTION – Vancouver Canada, Eparhija Zahumsko – Hercegovačka i Primorska u komprodukciji sa Radio Televizijom Republike Srpske

Godina proizvodnje: 2008

Film nije prikladan za osobe ispod 12 godina.

Izvor: Zapadni Srbi

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: