Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Dok se ne suočimo da su Jasenovac vodile ustaše…“

Docent na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Stevo Đurašković rekao je za Novi list da se ne smeju izjednačavati fašistički i komunistički zločini.

Spomenik Kameni cvijet, Jasenovac

On je takođe komentarisao izložbu o Jasenovcu, koja je u sedištu UN u Njujorku organizovana na inicijativu Srbije.

“Naravno da je izložba krajnje problematična i srpskoj vladi je bila potrebna u političke svrhe, ali je najvažnije ono što bi Hrvatskoj trebalo da predstavlja Jasenovac. Nažalost, još se nismo suočili sa istorijskim teretom Jasenovca i NDH. Ta istorija je do 1990. bila interpretirana na jedan, a posle na drugi način, a činjenice nepobitno govore da je režim NDH bio drugi najzločinačkiji režim u nacističkoj Evropi, odmah iza Hitlerovog“, naveo je Đurašković.

On je apostrofirao da je prema proračunima demografa Vladimira Žerjavića u NDH pogubljeno oko 250.000 civila, što u logorima, što u akcijama čišćenja terena, a od toga je oko tri četvrtine Srba.

Dodao je i da je demograf “raščarao velikosrpski mit o Jasenovcu i da je došao do brojke od oko 80.000 žrtava u logoru“.

“Ipak, licitiranje brojkama je odvratno, činjenica je da je Jasenovac bio jedini koncentracioni logor kog nisu vodili nemački nacisti, već ustaše. Od tog problema ne smemo da bežimo, sve dok se sa njim ne suočimo imaćemo i dalje prisutno koketiranje sa ustaštvom“, istakao je Đurašković.

Komentarišući nameru da se izjednače fašizam i ustaštvo sa antifašizmom i kasnijim jednopartijskim socijalizmom, pod kategoriju nedemokratskih i totalitarnih režima, sagovornik Novog lista navodi da je takvo izjadnačavanje uvezeno iz Evrope.

“Angela Merkel i Emanuel Makron ne vide da sami sebi kopaju jamu. Politička upotreba teorije totalitarizma u suštini potkopava evropski antifašistički konsenzus na kom je Evropa počivala posle II svetskog rata. Taj konsenzus je počivao na tome da su se antifašisti različitih usmerenja ujedinili protiv fašizma. Izjednačavanje zločina fašizma i komunizma implicira da je komunistički antifašizam lažan, jer su komunisti koristili antifašizam da bi dobili vlast i nametnuli nedemokratski režim. To je istina, ali ako anfašizmu oduzmemo komuniste, šta će onda preostati? Buržuji su uglavnom čekali da ih oslobode Amerikanci. Zapravo, osim u Poljskoj i delom u Francuskoj, činjenica je da su evropske antifašističke pokrete vodili i većinski popunjavali komunisti“, objasnio je Đurašković.

Prema njegovim rečima, teorije totalitarizma u političkoj upotrebi proglašavaju jednakost nacističkog rasnog genocida i komunističkog klasnog genocida.

“Komunistički zločini u velikoj većini nisu genocidni. Za genocid treba da postoji namera određenih vlasti da istrebe određenu grupu ljudi. Ipak, činjenica da nisu genocidni ne znači da se smeju relativizovati. Društva treba da se suoče sa njima, žrtve treba obeštetiti i vratiti im dostojanstvo, ali se ne smeju izjednačavati zločini fašizma i komunizma“, istakao je Đurašković.

(Novi list)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Dačić: Treba da se Hrvatima izvinimo što su u NDH poklala naš narod?

„Novosti“ na izložbi o Jasenovcu u Njujorku: Svet video istinu koju Zagreb hoće da sakrije (FOTO/VIDEO)

Dačić: Nacisti ubijali industrijski, a ustaše svojim rukama i strasno (FOTO / VIDEO)

Laurence Weinbaum: Jasenovac je primjer zamagljivanja istorije holokausta

Sramna reakcija Hrvatske povodom izložbe o Jasenovcu: To su lažni podaci!

Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN!

Izložba o Jasenovcu u UN ponovo uzburkala odnose Srbije i Hrvatske (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: