fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Dobrovoljačka“: Čekamo pravdu

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zahtijevaće od Tužilaštva BiH zvaničnu informaciju da li je nastavljena istraga u slučaju „Dobrovoljačka ulica“, koja je obustavljena 2012. godine. Tvrde da je razlog zastoja u istrazi politički uticaj na Tužilaštvo BiH.

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića vojnika JNA i Gordana Gvozdenović sestra Obrada Gvozdenovića poručnika JNA koji su ubijeni 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, ogorčene su što već 26 godina čekaju pravdu. Kažu da je sramotno to što je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.

„Samom ovom odlukom o obustavljanju istrage još jednom je ubijen. Ponovo sam proživjela njegovo ubistvo i do dana današnjeg svaki dan pitamo se zašto?“, kaže Gordana Gvozdenović, sestra ubijenog Obrada Gvozdenovića.

Majka ubijenog Zdravka Tomovića pita ko je mogao da donese takvu odluku.

Advokat porodica žrtava kaže da je potrebno naći odgovore na pitanja kako je moguće da je pogibija dva vojnika proglašena legitimnom na osnovu čega je Sud i obustavio istragu. Tvrdi da je Tužilaštvo BiH pod političkim uticajem moćnika u Sarajevu i da se zbog toga već šest godina čeka proglašenje odgovornih za ubistva u Dobrovoljačkoj ulici.

„Veliki nerad, i javašluk, i neprofesionalno postupanje Tužilaštva BiH. Zbog političkog uticaja Tužilaštva od nekih moćnika oni jednostavno ne smiju da podignu optužnice i nastave istragu protiv osumnjičenih“, izjavio je advokat porodica žrtava u Dobrovoljačkoj ulici Milan Romanić.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poručuju da će istrajati u borbi da se istraga nastavi i da bi obustavljanje značilo potvrdu da je sve urađeno iz politički motivisanih razloga.

„Dokazi postoje i javno su dostupni, a potvrđuju da se ovđe desio zločin. Mi ćemo uputiti dopis glavnom tužiocu i tražiti hitan sastanak, ali i mimo toga jedino ispravno je da se ovđe nastavi sa postupkom“, objašnjava direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka, ali i pored toga Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu tvrdeći da je kolona koja se mirno povlačila iz vojne kasarne ka Lukavici bila legitimni vojni cilj.

Izvor: BN Televizija

Vezane vijesti:

Dobrovoljačka-istina | Jadovno 1941.

Ne zaboravi Dobrovoljačku ili tradicionalni godišnji …

„LEGITIMNE METE“ U VIDNO OBILjEŽENOM SANITETSKOM VOZILU?!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: