fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

“Добровољачка“: Чекамо правду

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица захтијеваће од Тужилаштва БиХ званичну информацију да ли је настављена истрага у случају „Добровољачка улица“, која је обустављена 2012. године. Тврде да је разлог застоја у истрази политички утицај на Тужилаштво БиХ.

Богдана Томовић, мајка Здравка Томовића војника ЈНА и Гордана Гвозденовић сестра Обрада Гвозденовића поручника ЈНА који су убијени 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву у Добровољачкој улици, огорчене су што већ 26 година чекају правду. Кажу да је срамотно то што је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу.

„Самом овом одлуком о обустављању истраге још једном је убијен. Поново сам проживјела његово убиство и до дана данашњег сваки дан питамо се зашто?“, каже Гордана Гвозденовић, сестра убијеног Обрада Гвозденовића.

Мајка убијеног Здравка Томовића пита ко је могао да донесе такву одлуку.

Адвокат породица жртава каже да је потребно наћи одговоре на питања како је могуће да је погибија два војника проглашена легитимном на основу чега је Суд и обуставио истрагу. Тврди да је Тужилаштво БиХ под политичким утицајем моћника у Сарајеву и да се због тога већ шест година чека проглашење одговорних за убиства у Добровољачкој улици.

„Велики нерад, и јавашлук, и непрофесионално поступање Тужилаштва БиХ. Због политичког утицаја Тужилаштва од неких моћника они једноставно не смију да подигну оптужнице и наставе истрагу против осумњичених“, изјавио је адвокат породица жртава у Добровољачкој улици Милан Романић.

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица поручују да ће истрајати у борби да се истрага настави и да би обустављање значило потврду да је све урађено из политички мотивисаних разлога.

„Докази постоје и јавно су доступни, а потврђују да се овђе десио злочин. Ми ћемо упутити допис главном тужиоцу и тражити хитан састанак, али и мимо тога једино исправно је да се овђе настави са поступком“, објашњава директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић.

Злочин у Добровољачкој улици односи се на 2. и 3. мај 1992. године и један је од првих злочина који су почињени над Србима. У та два дана убијена су 42 човјека, али и поред тога Тужилаштво БиХ је обуставило истрагу тврдећи да је колона која се мирно повлачила из војне касарне ка Лукавици била легитимни војни циљ.

Извор: БН Телевизија

Везане вијести:

Добровољачка-истина | Јадовно 1941.

Не заборави Добровољачку или традиционални годишњи …

„ЛЕГИТИМНЕ МЕТЕ“ У ВИДНО ОБИЉЕЖЕНОМ САНИТЕТСКОМ ВОЗИЛУ?!

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: