Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

До сада изграђено 47 кућа за хрватске повратнике

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш рекао је да је у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда (ОПЕЦ) до сада изграђено 47 кућа за хрватске повратнике у Републику Српску, те је планирана изградња још 10 стамбених јединица.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш
Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш

Током разговора са предсједником Главног вијећа Хрватског народног сабора Божом Љубићем, Чордаш је указао и на пројекат реконструкције стамбених јединица који је финансиран из кредита Саудијског развојног фонда, а у оквиру којег је планирана изградња 47 стамбених јединица за Хрвате повратнике у Српској.

Као најзначајнији заједнички пројекат, Чордаш је издвојио Регионални програм стамбеног збрињавања, којим ће на простору Српске за Хрвате бити обезбијеђено 1.800 стамбених јединица, саопштено је из Министарства за избјеглице и расељена лица.

Чордаш је подсјетио да, према евиденцији Министарства, на простору Републике Српске постоји 5.000 кућа, као и одређен број станова, у власништву Хрвата, који су условни за становање, али да обнова стамбених јединица не значи и повратак.

„Повратницима је потребно обезбиједити и друге услове за живот, прије свега извор прихода, што се остварује реализацијом пројеката одрживог повратка. Министарство сваке године издваја дио средстава за ове намјене, али је у рјешавање овог проблема потребно укључити и друге институције и појединце“, нагласио је Чордаш.

Чордаш је додао да је помоћ Владе Хрватске, која се додјељује путем Канцеларије за Хрвате изван Хрватске, углавном концентрисана на институције, па су прошле године обезбијеђена средства за Католички школски центар у Бањалуци и Хрватско културно друштво „Напредак“ у Дервенти.

Љубић је подржао рад Министарства, истичући да је веома важно за хрватске повратнике у Српску да имају своје представнике у Влади Републике Српске, који могу да дјелују на терену и пруже им помоћ у процесу повратка, наводи се у саопштењу.

Он је изразио спремност да се током мандата у сљедећем сазиву Хрватског сабора заложи да знатнији дио помоћи Владе Хрватске буде усмјерен за пружање помоћи Хрватима у Републици Српској.

Саговорници су се сложили да је потребно побољшати сарадњу Владе Српске и Владе Хрватске да би се Хрватима повратницима у Републику Српску обезбиједила потребна помоћ и подршка, а посебно су се осврнули на могућност удруживања средстава путем заједничких пројеката, чиме би били постигнути много већи ефекти улагања.

Чордаш и Љубић посјетили су и Фрањевачки самостан Петрићевац, гдје су разговарали са жупником Ивом Орловцем, након чега су се састали са помоћним бискупом бањалучким Марком Семреном.

 

Извор: srna

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: