Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Do sada izgrađeno 47 kuća za hrvatske povratnike

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da je u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (OPEC) do sada izgrađeno 47 kuća za hrvatske povratnike u Republiku Srpsku, te je planirana izgradnja još 10 stambenih jedinica.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš
Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš

Tokom razgovora sa predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božom Ljubićem, Čordaš je ukazao i na projekat rekonstrukcije stambenih jedinica koji je finansiran iz kredita Saudijskog razvojnog fonda, a u okviru kojeg je planirana izgradnja 47 stambenih jedinica za Hrvate povratnike u Srpskoj.

Kao najznačajniji zajednički projekat, Čordaš je izdvojio Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kojim će na prostoru Srpske za Hrvate biti obezbijeđeno 1.800 stambenih jedinica, saopšteno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Čordaš je podsjetio da, prema evidenciji Ministarstva, na prostoru Republike Srpske postoji 5.000 kuća, kao i određen broj stanova, u vlasništvu Hrvata, koji su uslovni za stanovanje, ali da obnova stambenih jedinica ne znači i povratak.

„Povratnicima je potrebno obezbijediti i druge uslove za život, prije svega izvor prihoda, što se ostvaruje realizacijom projekata održivog povratka. Ministarstvo svake godine izdvaja dio sredstava za ove namjene, ali je u rješavanje ovog problema potrebno uključiti i druge institucije i pojedince“, naglasio je Čordaš.

Čordaš je dodao da je pomoć Vlade Hrvatske, koja se dodjeljuje putem Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske, uglavnom koncentrisana na institucije, pa su prošle godine obezbijeđena sredstva za Katolički školski centar u Banjaluci i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ u Derventi.

Ljubić je podržao rad Ministarstva, ističući da je veoma važno za hrvatske povratnike u Srpsku da imaju svoje predstavnike u Vladi Republike Srpske, koji mogu da djeluju na terenu i pruže im pomoć u procesu povratka, navodi se u saopštenju.

On je izrazio spremnost da se tokom mandata u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora založi da znatniji dio pomoći Vlade Hrvatske bude usmjeren za pružanje pomoći Hrvatima u Republici Srpskoj.

Sagovornici su se složili da je potrebno poboljšati saradnju Vlade Srpske i Vlade Hrvatske da bi se Hrvatima povratnicima u Republiku Srpsku obezbijedila potrebna pomoć i podrška, a posebno su se osvrnuli na mogućnost udruživanja sredstava putem zajedničkih projekata, čime bi bili postignuti mnogo veći efekti ulaganja.

Čordaš i Ljubić posjetili su i Franjevački samostan Petrićevac, gdje su razgovarali sa župnikom Ivom Orlovcem, nakon čega su se sastali sa pomoćnim biskupom banjalučkim Markom Semrenom.

 

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: