fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DESNIČARI OPTUŽUJU VATIKAN DA PREVIŠE SLUŠA SPC

Hrvatska desnica
Hrvatska desnica

Hrvatska javnost, a naročito desne stranke, veoma su nezadovoljni činjenicom da Vatikan formira zajedničku radnu gupu u kojoj bi predstavnici Katoličke i Srpske pravoslavne crkve (SPC) razmotrili argumente za i protiv proglašenja Alojzija Stjepinca za sveca.“Ovo je izašlo iz teoloških okvira i postalo prvorazredno političko pitanje koje ne može ostati bez odgovora“, tvrdi predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Ante Đapić. 

Nekadašnji lider Hrvatske stranke prava iz njenog neoustaškog perioda poručuje da je njegova stranka pokrenula akciju „Stepinac – svetac odmah“ jer smatra da nema razloga za odgađanje proglašenja kardinala Alojzija Stepinca svetim.

On tvrdi da treba vršiti „ozbiljan pritisak da Vatikan ukine odluku o stvaranju mješovite grupe između hrvatske Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koje bi trebalo raščistiti neke navodno sporne situacije u vezi sa kardinalom Stepincem“.

„Nedopustivo je da se pita za bilo kakvo mišljenje neko drugi, a kamoli SPC, koja je bila jedan od glavnih kreatora velikosrpskog programa“, navodi Đapić.

Mnogi desni portali u Hrvatskoj zamjeraju Vatikanu i papi Franji da su blagonakloni prema Srbima i SPC.

Proces beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca završen je prije četiri godine, pa je nekoliko puta objavljivan čak i datum kada je trebalo da bude proglašen svetim.

Onda je uslijedila korespondencija pape Franje sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom.

Sporne stvari u vezi sa Stepincom odnose se na period Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i zločine koje je počinio ustaški režim.

Takođe, SPC ne krije zabrinutost što se u Hrvatskoj i danas ne samo tolerišu nego i pokušavaju zagovarati, pa i rehabilitovati, vrijednosti iz vremena ustaškog NDH režima.

Pošto će Radnoj grupi biti potrebno dosta vremena, to znači da će se za nekoliko godina odgoditi proglašenje kardinala Stepinca svetim.

U pismu koje je krajem prošle godine patrijarh Irinej uputio papi Franji, kako navode mediji, posebno je upozoreno na ulogu kardinala Stepinca u pokrštavanju pravoslavaca nakon formiranja NDH i dolaska Ante Pavelića i ustaša na vlast.

Kardinal Stepinac bio je vojni vikar NDH, a potom na čelu Komisije za pokrštavanje, što mu u SPC najviše zamjeraju.

Pokrštavanjem su spašeni životi mnogih Srba, ali, ipak, riječ je o manjem broju u odnosu na onaj koliko ih je ubijeno i prisilno iseljeno.

Prema podacima koje je Srpsko narodno vijeće prikupilo u zagrebačkoj nadbiskupiji, 1941. godine je oko 41.000 Srba podnijelo molbu za pokrštavanje, 1942. oko 21.000, a nakon toga je godišnje stizalo između 500 i 600 molbi.

Ukupno je u prve dvije godine NDH oko 65.000 Srba podnijelo molbu za pokrštavanje. Upozorava se da tim brojkama valja dodati još oko 18.000 Srba čije se molbe za pokrštavanje nalaze u Državnom arhivu, kao i oko 4.500 molbi iz Gradskog arhiva.

Kako navode hrvatski portali, srpska strana tvrdi da je iz NDH prisilno iseljeno oko 120.000 Srba, te da ih je, prema podacima „Američkog muzeja holokausta“ u Vašingtonu, u NDH stradalo oko 300.000, a prema podacima istoričara Vladimira Žerjavića – 217.000.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Može li SPC da spreči da Stepinac postane svetac – Jadovno …

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi

Šta SPC misli o svetosti Stepinca

Pravo lice „blaženog“ nadbiskupa: Stepinac moli papu da spase NDH!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: