Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Demantovani Margetićevi navodi

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/janko-velimirrovic.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović demantovao je navode zagrebačkog novinara Domagoja Margetića da se po naredbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika skriva i drži u ladicama dokumentacija za počinjeni ratni zločin hrvatske vojske nad Srbima na području Mrkonjić Grada.

“Negiram da Dodik ima bilo kakvog uticaja na rad ovog centra, odnosno MUP-a Republike Srpske, kada je riječ o dokumentovanju ratnih zločina, osim što podržava naš rad”, rekao je Velimirović danas novinarima.

Margetić je u emisiji RTS-a „Da možda ne“ iznio tvrdnju da je Dodik naredio da se predmet „Mrkonjić Grad“ skriva i ne procesuira radi njegovih /Dodikovih/određenih političkih kalkulacija sa određenim krugovima u Hrvatskoj, prikazujući tom prilikom navodi dokument, kojeg je, kako je rekao, „dobio u institucijama Srpske“.

Velimirović je istakao da je taj navodni dokument, u stvari, fotokopija određenih stranica iz publikacije o okupaciji opštine Mrkonjić Grad, i ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u ljeto i jesen 1995. godine, a koja je objavljena 2009. godine i koja je svima dostupna.

Prema njegovim riječima, postoje i prilozi – 5.500 stranica dokumenata koji su u vezi sa tom publikacijom, a taj materijal podijeljen je svim žrtvama u opštini Mrkonjić Grad, te dostavljen Tužilaštvu BiH kao dodatni materijal, kao i Državnom tužilaštvu Hrvatske i Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Velimirović je podsjetio da su pripadnici regularne Hrvatske vojske, HVO-a i tzv. Armije BiH u ljeto i jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština počinili brojne zločine i da još nema procesuiranja odgovornih.

“Nema nekog posebnog razloga, osim razloga kojih on /Margetić/ ima prema predsjedniku Srpske da govori neistinu, jer sve ono što smo mi radili javno je objavljeno i dostavljeno Tužilaštvu BiH i ništa se ne skriva u ladicama”, naglasio je Velimirović.

On je dodao da neki od podataka ili izvještaja do kojih se dođe u ovom procesu ne mogu još biti javno objavljeni pošto su predmet istražnih radnji.

Velimirović je naglasio da je jedina adresa blokade ili izbjegavanja procesuiranja zločina u tom slučaju Tužilaštvo BiH, a nikako Republički centar ili neke druge institucije Srpske, a, kako je istakao, najmanje Dodik.

Načelnik Odjelenja za istrage ratnih zločina, ekstremizma i terorizma banjalučkog CJB Jovica Roguljić rekao je da su od 2005. do polovine novembra ove godine Tužilaštvu BiH podnesena 23 izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava, koji su počinjeni na štetu srpskog civilnog stanovništva, pripadnika policije i vojske Srpske, te uništavanja objekata i imovine na području zapadnokrajiških opština, a čiji su izvršioci pripadnici HV, HVO-a i tzv. Armije BiH.

Roguljić je naveo i da je, kada je riječ o opštini Mrkonjić Grad, 27. oktobra 2006. godine podnesen izvještaj protiv Ante Gotovine i drugih lica zbog počinjenih krivičnih djela zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, povreda zakona i običaja rata na štetu 364 ubijena lica srpske nacionalnosti.

On je precizirao da je od toga broja 137 civilnih lica, a da su zločin izvršili pripadnici regularne vojske Hrvatske i HVO-a, u okviru akcija „Maestral“ i „Južni potez“ na širem području opštine Mrkonjić Grad.

Roguljić je naglasio da su svi ti veoma obimni izvještaji direktno odneseni u Tužilaštvo BiH, isključivši svaku mogućnost da je Margetić mogao doći u posjed tih izvještaja i dokaznog materijala.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: