fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Delegacija Udruženja Kordunaša, potomaka i prijatelja Korduna iz Beograda poklonila se nevino stradalim Srbima u glinskoj crkvi

Delegacija Udruženje Kordunaša, potomaka i prijatelja Korduna Petar Šaula i Nikola Kukulj, zajedno sa dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić, predsjenikom Vijeća nacionalnih manjina Grada Gline Milanom Martinovićem, potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Gline Nikolom Janusom i članicom ženske pjevačke grupe SKD Prosvjeta pododbor Vrginmost Ljubicom Mraović položili su vijenac na novoobnovljenu spomen-kosturnicu nevinim srpskim žrtvama, ubijenim u ustaškom pokolju u glinskoj pravoslavnoj crkvi 1941. godine.

Piše: Novinar Srpskog kola, Dragana Bokun

Tom prilikom za Srpsko kolo Mitićeva se prisjetila zvjerstava koja su se tu dogodila.

Prošlo je 82 godine od pokolja nad Srbima u Glini, koji se dogodio svega mjesec dana od proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, zvjerski je ubijeno više od 400 mještana Gline i okolice, a tijela žrtava zakopana su u poljima kraj Prekope.

Spomen-kosturnica prije obnove

Spomen-kosturnica kako danas izgleda FOTO: Mile Šapić

U samo 24 sata nestalo je zauvijek gotovo 400 Glinjana.  To je bila tek uvertira za masakr koji se dogodio u julu u glinskoj crkvi, kada je ubijeno preko 1300 ljudi.

U kampanji takozvanog „pokrsta”,  „akcije čišćenja”, koja je trajala od 24. jula do 8. avgusta 1941. po selima Banije i Korduna, izvršen je drugi pohod istrebljenja Srba.

Ovaj put u glinskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, ubijeni su u hramu hladnim oružjem i prije jutra pokopani u pripremljenim jamama nedaleko od sela Prekope. Jedan od njih, Ljuban Jednak, preživio je taj zločin. Crkvu su ustaše do temelja srušile.

1951. kosti žrtava prenesene su u zajedničku grobnicu, na mjesto gdje je nekada bila kapela Svetog Georgija, a koju su ustaše u 1943. sravnili sa zemljom.

– Zub vremena je uništio kosturnicu i pet godina sam pokušavala naći donacije za obnovu iste, međutim, nije bilo interesa. Rekonstrukcija Spomen kosturnice financirana je sredstvima Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, značajnu ulogu u tome imao je i potomak žrtava Milorad Arlov – rekla je Branka Bakšić Mitić.

Na inicijativu Arlova na kosturnicu je postavljen i krst. Za vrijeme komunističke vlasti na spomen-kosturnici krsta nije bilo.

– Mučenici koji su ubijeni prije 82 godine su bili kršteni, bili su pismeni i upravo su u crkvi naučili pisati. Sada prvi put u miru, pod krstom njihove kosti leže.

Arlov je u svojim izjavama za medije rekaoda će ova spomen kosturnica služiti u narednim decenijama svim generacijama kako se ovaj stravični zločin nikada ne bi zaboravio. Ovo je mjesto gdje se mogu svi potomci i Srbi pokloniti ovim mučenicima i nevinim srpskim žrtvama koje su ustaše uz podršku Trećeg rajha ubile samo zato što su Srbi.

Ljubica Mraović i Petar Šaula FOTO: Mile Šapić

Petar Šaula predsjednik Udruženja Kordunaša, potomaka i prijatelja Korduna iz Beograda navodi da je Udruženje kroz usvojene programske smjernica za tekući mandat 2022–2024. godine, posebno je apostrofiralo saradnju sa Zavičajem. Poseban akcenat stavljen je na čuvanje nematerijalne kulturne baštine, kao i obnovu, očuvanje i zaštitu materijalne baštine – prvenstveno spomeničke baštine srpskog naroda Korduna.

– Veoma je značajna obnova ove spomen-kosturnice. Važnost i odgovornost na ovim aktivnostima mora biti prioritet krajiških udruženja u Republici Srbiji i udruga Srba povratnika na Kordun i Baniju.

FOTO: Mile Šapić

FOTO: Mile Šapić

Nažalost, tokom razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju 2021. godine na Starom pravoslavnom gorblju u Glini razrušeno je na desetine spomenika, potpuno je srušena i kuća Ljubana Jednaka. Srušen je i spomenik ugledne glinske porodice Peleš u čijoj je kući prvi put izvedena kompozicija koja će kasnije postati himna Hrvatske, a koju je komponovao Josif Runjanin, krajiški oficir u tadašnjoj austrougarskoj vojsci.

Izvor: Srpsko kolo


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: