Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Delegacija „RAS-a“ iz Norveške dolazi na Jadovno 01. jula!

Članovi udruženja "RAS" iz Norveške
Članovi udruženja “RAS” iz Norveške

Ove godine, po prvi put, Srpsko društvo „RAS“ iz Norveške uputiće tročlanu delegaciju na obeležavanje „Dana sećanja na Jadovno 1941.“.

Osim organizacije zabavnih sadržaja, negovanja srpske kulture i folklora, te održavanja kontakta sa maticom i razvijanjem dobrih odnosa sa norveškim narodom, smatramo da je obaveza udruženja u dijaspori i negovanje kulture sećanja na nevino stradale. U Norveškoj ove godine se navršava 75 godina od deportacije prvih logoraša iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije u Norvešku, od kojih su gotovo svi bili Srbi. Naše društvo, u skladu sa mogućnostima, uzelo je učešće u organizaciji ove važne godišnjice.

Osim lokalnih dešavanja, ove godine smo odlučili i da pošaljemo delegaciju na Jadovno. Rad udruženja građana „Jadovno 1941.“ doveo je do toga da je javnost daleko bolje upoznata sa stradanjima srpskog naroda (i ne samo Srba) na teritoriji NDH u vreme Drugog svetskog rata. Sve više ljudi dolazi da oda počast postradalima, da učestvuje u molitvi i da na taj način da doprinos negovanju kulture sećanja na nevino stradale.

Ako bismo potpuno zanemarili broj postradalih, sam način kako su stradali, starosna dob, razlog zbog kog su stradali, teraju nas da se tih događaja podsećamo i da ih prenesemo kao opomenu pokolenjima, kako do toga ne bi ponovo došlo. Nadamo se da će naša odluka, uticati i na druga udruženja iz dijaspore da pridaju značaj ovoj temi i da će obeležavanja na stratištima srpskog naroda kojih ima širom regiona, postati mesto okupljanja ne samo Srba iz regiona, ne samo potomaka stradalih, već Srba iz celog sveta.

Ove godine, vidimo se na Jadovnu!

Autor: Bojan Rakonjac

Izvor: Srpsko društvo „RAS“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: