Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dane Čanković: Srbima pravoslavcima, Bošnjacima muslimanima

Datum objave: ponedeljak, 16 decembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Povodom pokušaja nametanja zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Dane Čanković, Predsjednik SNP – Izbor je naš

Ako Bog da, Bošnjaci muslimani će imati mudrosti, plemenitosti i hrabarosti da odbace anglosaksonsku politiku zavadi pa vladaj, koja se pokušava uvući na mala vrata preko pokušaja nametanja zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, kada im već nije uspjelo uvlačenje takve politike na velika vratra – usvajanjem rezolucije u Savjetu bezbijednosti UN o genocidu u Srebrenici.

Uzimajući u obzir složenu, a nepovoljnu međunarodnu situaciju, koja može dovesti do sukoba u mnogim regionima u svijetu, u Evropi pa i kod nas, krajnje je vrijeme da sagledamo stanje u kojem se nalazimo i dovedemo u red naše odnose – srpskopravoslvne i bošnjačkomuslimanske.

Zbog izuzetne važnosti ovih odnosa za običnog čovjeka tekst započinjem molitvom Bogu…

U ovom obraćanju neću tražiti istinu o jednoj drugoj Srebrenici u kojoj su Srbi stradali, a koja se desila prije one za koju čitav svijet zna i u kojoj su stradali Bošnjaci. Neću tražiti istinu ni u jamama ispunjenim zaklanim i nedoklanim, pre i poslije Drugog svjetskog rata, ni u broju žrtava jedne i druge strane,  ni ko je i kad prvi počeo.

Kad su se god stranci uključivali u naše odnose i mi prihvatali „kosti bačene od sluga đavolskih“, kao zvijeri činili smo zločine jedni prema drugima i to sa dubokim osjećanjem mržnje i nadmoći prema žrtvi, ali i osjećanjem zadovoljstva što ispunjavamo naloge tuđina. Takvima nema spasa dok ne dožive veliku bol i onda istinsko pokajanje i preobražaj. A kada nam je tuđin uspostavljao mir, on je bio u korist interesa tuđina, sa već ubačenim sjemenom zla da proklija, opet kad njemu odgovara.

Da, činili smo mi jedni drugima i zločine podstaknute  unutrašnjom slabošću, ali takvi zločini činjeni su često sa osjećanjem tuge i bola, a onda takve, savjest navede i na kajanje. Ali činili smo jedni drugima i dobre i plemenite stvari. Dakle, kada nema stranog uticaja, naši odnosi mogu biti neuporedivo bolji.

Čemu „pobjeda“ u eventualnom donošenju zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i kuda takva pobjeda vodi. Taj zakon bi bio nepremostiva prepreka za dobre srpsko-bošnjačke odnose. Rusija je takvu prepreku, u odnosima pravoslavlja i islama na svjetskom nivou eliminisala stavljajući veto u Savjetu bezbijednosti UN-a na engleski prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, i na taj način neutralisala englesku zlu namjeru. Zato Rusiji trebaju biti zahvalni i pravoslavci i muslimani.

Tim zakonom bi otvorili stare i pravili nove rane… podjele, stvarali mržnju. Kada je bilo ko od nas i najveća žrtva, tada, upravo kao takvi, moramo imati obavezu i odgovornost, da se žrtva preko osvete ne pretvori u zločince.

Teško jeste, ali mi sami možemo odbaciti te „zle kosti“  bačene nama od onih koji hoće da zagospodare, ali da bi ih odbacili moramo imati vjeru i misliti na našu djecu.

Bacanje tih „zlih kostiju“ među narode, često ugrožava mir i podstiče sukobe i nikakvi razlozi ne mogu biti opravdanje za tu svojevrsnu agresiju. Ta bačene „kosti zla“ predstavljaju čin zločina protiv međunarodnog mira.

Obnovimo istinski mir među nama i dobre odnose, ali na istini koja će doći iz zajedničkog bola zagrljenih Srba pravoslavaca i Bošnjaka muslimana. A taj zajednički bol postaće blagodatan jer će tada dušu zagrijati kajanjem i praštanjem.

SRBSKI NARODNI POKRET – IZBOR JE NAŠ

V. Stepe Stepanovića 62, 78 000 Banja Luka, Republika Srpska
Telefon +387 (0)65 492 529, www.plebiscitrs.org, info@plebiscitrs.org

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top