Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Današnjem pokoljenju potrebna puna istina o Čiča Draži

Datum objave: četvrtak, 10 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+
U Petrovu je održano veče posvećeno komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svjetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću
U Petrovu je održano veče posvećeno komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svjetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću

U Petrovu je održano veče posvećeno komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svjetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću sa kojeg je poručeno da je današnjem srpskom pokoljenju više nego ikada potrebna puna istorijska istina i ugledanje na Čiča Dražu.

Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića, u pismu koje je uputio učesnicima skupa u Petrovu, podsjetio je da je kao potomak i pravni nasljednik đenerala Draže još 2009. podnio zahtjev za sudsku rehabilitaciju svog djeda koja je okončana tek ove godine.

“Međutim, to su samo zakonsko-pravne satisfakcije vezane za istorijsku ličnost Čiča Draže. Njemu te sudske potvrde, međutim, nisu ni potrebne na onom svetu, gde je po rečima svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) stao u red najvećih srpskih istorijskih ličnosti, pored Svetog kneza Lazara, Miloša Obilića, Karađorđa i Miloša”, naglasio je Vojislav Mihailović.

Prema njegovim riječima, objektivna istorijska nauka odavno je đeneralu Draži dala zasluženo mjesto.

“Mom dedi, dakle, ne treba ništa više”, poručio je Vojislav Mihailović iz Beograda učesnicima skupa o temi “Dragoljub Draža Mihailović – vođa prve gerile za oslobođenje Evrope od fašizma i nacizma”.

Mihailović je naveo da širenje istine o đeneralu Draži “više ništa i niko ne može zaustaviti”.

“Taj svetli simbol srpskog otpora nacizmu, fašizmu i komunizmu ništa više ne može da potamni, pa ni svetski moćnici, koji su i u borbu za slobodu u Republici Srpskoj pokušali da dovedu u pitanje i da preko vas celom našem narodu udare sramni pečat genocidnosti”, poručio je unuk Draže Mihailovića.

On je dodao da se protiv takvih laži, obmana i kleveta “borimo i istinom o prvom gerilcu u okupiranoj Evropi, đeneralu Draži, ponosni što je pripadao cijelom srpskom rodu”.

“Čuvajući sećanje na njega mi branimo i naše heroje iz najnovijih ratova, koji su, kao i Draža, stali u red boraca za Krst časni i Slobodu zlatnu”, naveo je Mihailović.

Književnik, istoriograf i publicista Radovan Kalabić rekao je na skupu da je vijest o kapitulaciji jugoslovenske vojske u Drugom svjetskom ratu zatekla pukovnika Dragoljuba Dražu Mihailovića /1893-1946/ i njegovu malobrojnu pratnju na planini Ozren.

“`Ne priznajem kapitulaciju. Ta reč ne postoji u srpskom jeziku`, izjavio je 20. aprila 1941. na visu Lužanjak u Petrovu prvi gerilac u okupiranoj Evropi”, istakao je Kalabić.

Organizator skupa u Petrovu bio je Dobojsko-ozrenski okrug Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Spomen-ploča đeneralu Draži Mihailoviću, odnosno Ravnogorskom pokretu, kao znak sjećanja na 20. april 1941. godine postavljena je na Lužanjku, visoravni u centru Petrova na Ozrenu, 23. aprila 2005. godine, a ulica u Petrovu koja vodi do spomen-ploče nosi ime Draže Mihailovića.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Pronađena originalna presuda Draži Mihailoviću

Rehabilitovan Draža Mihailović

Okupiranom Srbijom haralo 12 vojski

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top