Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Danas u Nevesinju sjećanje na Mitrovdanske bitke

Datum objave: sreda, 8 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

U Nevesinju će danas biti održane manifestacije povodom sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u kojima su poginula 64 borca Vojske Republike Srpske, a kruna ovogodišnje svečanosti biće otkrivanje i osveštanje spomenika svim srpskim borcima palim za slobodu ovog kraja od Nevesinjske puške do posljednjeg otadžbinskog rata.

Nevesinje - Mitrovdan pomen Foto: RTRS
Nevesinje – Mitrovdan pomen Foto: RTRS

Ovom obilježavanju, 25 godina od prve Mitrovdanske bitke, prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, istakao je da napadi na Mitrovdan 1992. i 1994. godine na srpsku slobodarsku Hercegovinu govore o tome koliko je pogrešna percepcija i pristup neprijatelja da su Srbi u odbrambeno-otadžbinskom ratu bili agresorska vojska.

On je ocijenio da su mitrovdanske bitke među najtežima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali da je, “zahvaljujući hrabrim Hercegovcima, odbranjena sveta Hercegovina i uspostavljene granice Republike Srpske”.

Prema programu obilježavanja, u 9.00 časova biće Služena sveta liturgija u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, u 12.00 časova planirano je otkrivanje i osveštanje spomenika svim borcima palim za slobodu Nevesinja i otadžbine na Trgu Slobode.

Spomenik je djelo akademskog vajara Miodraga Živkovića, a izgrađen uz pomoć Vlade Republike Srpske, javnih preduzeća i donatora.

U 12.20 časova planirano je polaganje vijenaca, a u 12.30 obraćanje zvaničnika.

Mitrovdan je i opštine Nevesinje, pa će u 11.00 časova biti održana svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj će biti uručena opštinska priznanja.

Povelju opštine Nevesinje ove godine dobili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić.

Plakete “Sveti Dimitrije” dobiće opštine Nikšić i Prijepolje za pomoć Nevesinju u ratu, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, Udruženje Hercegovaca u Novom Sadu i posthumno ratni hirurg Slobodan Duka.

Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska, a 476 boraca Nevesinjske brigade, koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, dalo je život za Republiku Srpsku.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je oko 750, dok su na Mitrovdan 1994. godine poginula 22 borca i ranjeno je 140.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je oko 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Obilježavanje mitrovdanskih bitaka zajednički organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Srpske i opština Nevesinje.

Mitrovdan je i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan opštine Nevesinje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrovdanske bitke među najtežim u proteklom ratu

Danas počinje obilježavanje Mitrovdanskih bitaka

General Grubač: Hercegovački korpus nije izgubio nijednu bitku na bojnom polju! (FOTO)

25 godina od Prve mitrovdanske ofanzive: Kako je Nevesinjska …

Mitrovdanskim bitkama odbranjena i Republika Srpska …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top