fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mitrovdanskim bitkama odbranjena i Republika Srpska

Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska, a 476 poginulih boraca Nevesinjske brigade ugrađeno je u temelje Republike Srpske, rečeno je večeras na svečanoj akademiji u Nevesinju u okviru obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. na nevesinjskom ratištu.

Nevesinje - Godišnjica mitrovdanskih bitki Foto: SRNA
Nevesinje – Godišnjica mitrovdanskih bitki
Foto: SRNA

U Mitrovdanskoj bici 1992. poginula su 42 borca, a ranjeno ih je oko 750, dok su za Mitrovdan 1994. poginula 22 borca i ranjeno ih je 140.

Komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade pukovnik Ranko Prodanović prisjetio se mitrovdanskih bitaka, navodeći da je 3.000 vojnika Nevesinjske brigade koji su bili raspoređeni na 100 kilometara ratišta pobijedilo pet puta jačeg i brojnijeg neprijatelja.

Prodanović je podsjetio da je na Mitrovdan 1992. godine 15.000 vojnika Hrvatske vojske, HVO-a i tzv. Armije BiH praćeno jakom artiljerijom krenulo na Nevesinje, a da je cilj bio spajanje s Dubrovnikom i izlazak na jugoslovensku granicu.

„Ta operacija `Bura` imala je svu podršku Hrvatske i BiH i njen uspjeh se nije dovodio u pitanje. Napad je počeo u zoru na Mitrovdan stravičnim artiljerijskim udarima, a potom juriši pješadije. Na prednji kraj zone odgovornosti brigade palo je više od 20.000 artiljerijskih projektila“, naveo je Prodanović.

Prema njegovim riječima, sedam dana i noći trajale su borbe, a pojedine kote padale su iz ruke u ruku.

„Hrabri borci Nevesinjske brigade uz pomoć Druge lake i Gatačke brigade odbranili su položaje. Pravi razlog poraza neprijatelja bilo je junačko srce boraca Nevesinjske brigade koji su znali da brane svoje porodice, grad i stvaraju svoju Republiku Srpsku“, rekao je Prodanović.

Prodanović je rekao da je neprijatelj ponovo 1994. izabrao Mitrovdan za napad koji je lično naredio Alija Izetbegović. Tada je na Nevesinje krenulo oko 12.000 muslimanskih vojnika, od kojih je 1.200 bilo ubačeno u pozadinu brigade što je bila jedina diverzantska akcija u BiH, ali su poraženi za nepunih osam sati borbe.

„Cijenimo herojsku ulogu našeg naroda u stvaranju Republike Srpske. Kao što su nam Bog i Sveti Dimitrije dali snagu i hrabrost da se suprotstavimo jačem neprijatelju, neka nam sada daju mudrosti i znanja da čuvamo i razvijamo našu Republiku Srpsku. Nije nas oduvala ni `Bura` 1992. godine, nije nas ubrala ni jesen 1994.“, naglasio je Prodanović.

On je naveo da se pobjeda u ove dvije ofanzove izučava na vojnim akademijama kao herojski podvig malih jedinica nad višestruko jačim neprijateljem.

„Zato nikad nemojte zaboraviti naše poginule i ranjene borce, a učinite više za demobilisane da njihov život bude pristojniji i na taj način ćemo pokazati da cijenimo one koji su stvorili Republiku Srpsku“, naglasio je Prodanović.

Načelnik Nevesinja u dosadašnjem mandatu Momčilo Šiljegović rekao je da Mitrovdan nikad neće otići u zaborav jer su tada Nevesinjci sa svojom braćom iz doline Neretve odbranili Nevesinje i Republiku Srpsku.

„Za ratne zasluge Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje je dobila orden Republike Srpske, najveće republičko priznanje za čast junačke borbe“, reko je Šiljegović.

On je istakao da se ne smije zaboraviti 476 poginulih boraca i 470 ratnih vojnih invalida, ali ni zasluge boraca Nevesinjske brigade u kojoj su, osim Nevesinjaca bili ljudi iz doline Neretve, te veliku pomoć Druge lake brigade i boraca iz Bileće.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić u obraćanju je naglasio da u mitrovdanskim bitkama borci Nevesinjske brigade nisu gledali kakva je sila ispred njih, već kakve su svetinje iza njih – a to su bile njihove porodice i Republika Srpska.

Savčić je pozvao predstavnike Vlade Republike Srpske i svih lokalnih vlasti u Srpskoj da konačno na pravi način počnu rješavati problematiku boračke populacije.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Nevesinje dalo ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, a zahvaljujući Nevesinjskoj brigadi odbranjena je čitava.

On je podsjetio da su u temelje Republike Srpske ugrađeni životi 23.184 poginula, umrla i nestala borca.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, poslanici, predstavnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, a u programu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Nevesinja, pjevačka grupa KUD „Nevesinjska puška“, pjevačka grupa „Sveti Dimitrije“, učenici Muzičke škole „Sveti Roman Metod“, guslar Miroslav Samardžić, te glumci i pjesnici iz Nevesinja.

Obilježavanje mitrovdanskih bitaka nastavlja se ujutru kada će u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a u 11.00 časova biće održan pomen poginulim borcima kod Spomen-obilježja na Gvozdu i polaganje vijenaca, te u 12.00 časova slavski ručak.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Na granici: Prvi roman o slavnim Mitrovdanskim bitkama

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: