fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas parastos Srbima ubijenim u terorističkom napadu u Livadicama

U pravoslavnoj crkvi u Lapljem Selu kod Prištine danas će biti služen parastos Srbima ubijenim u terorističkom napadu prije 16 godina na autobus „Niš-ekspresa“ u selu Livadice kod Podujeva.

U ovom terorističkom napadu poginulo je 12 Srba, a 43 ih je povrijeđeno.

Aktiviranjem deset kilograma TNT eksploziva na magistralnom putu u selu Livadice dignut je u vazduh prvi od šest autobusa iz konvoja kojim su Srbi raseljeni sa Kosova i Metohije, u pratnji Kfora, kretali u Gračanicu na zadušnice.

Poginuli su Živana Tokić, Slobodan i Nenad Stojanović, Sunčica Pejčić, Mirjana Dragović, Nebojša, Danilo i Snežana Cokić, Milinko Kragović, Veljko Stakić, Dragan Vukotić i Lazar Milkić.

Najmlađa žrtva jednog od najgnusnijih zločina koje su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu i Metohiji bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Iako su britanski vojnici u sastavu Kfora obezbjeđivali konvoj, a potom i sproveli istragu tokom koje su pronašli žicu dužine oko 500 metara koja ih je uputila na to da je aktiviranje eksploziva izvršeno iz obližnje albanske kuće, ovaj slučaj do danas nije rasvijetljen niti je neko od naredbodavaca i izvršilaca priveden pravdi.

Tog dana teroristi su planirali da izvrše terorističke napade na širem području Kosova i Metohije.

Ukrajinski vojnici Kfora su istog prijepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava sa daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

Osim toga, bilo je dojava da su pripadnici Kfora otkrili i u tajnosti uklonili još eksplozivnih naprava na putevima u metohijskoj kotlini.

Zbog ovog zločina kosovski Albanac Fljorim Ejupi je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina, ali ga je marta 2009. godine Vrhovni sud Kosova oslobodio, kako je obrazloženo, zbog nedostatka dokaza.

Ejupi je nakon hapšenja uspio da pobjegne iz vojnog zatvora u američkoj bazi „Bondstil“ kod Uroševca, ali je ponovo uhapšen juna 2004. u Tirani, a potom predat Unmik policiji.

Osim Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa tim napadom u isto vrijeme su bili uhapšeni Ćelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiju, koji su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala i kidnapovana lica Veljko Odalović rekao je Srni da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da na predmete zločina Albanaca nad Srbima i nealbancima padne prašina.

„Kako vreme odmiče sve je izvesnije da svedoci nestanu, a zločinci budu abolirani. Zločin u Livadicama je jedan od najgnusnijih i najtežih koje su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu i Metohiji“, istakao je Odalović.

On kaže da su ovim teroristčkim aktom Albanci poslali jasnu poruku Srbima da im neće dozvoliti da čuvaju tradiciju i običaje i da će, uz njihov progon, biti zatrti tragovi njihovog postojanja na Kosmetu.

„Ubistvom dece u Goraždevcu Albanci su poslali poruku da srpskoj deci nema života na Kosmetu, a ubistvom žetelaca na njivi u Starom Gracku kod Lipljana da neće moći niti će im biti dozvoljeno da imaju parče hleba ubrano sa sopstvene njive“, naveo je Odalović, dodajući da je dug spisak zločina počinjenih nad Srbima na Kosmetu.

Uz uvjerenje da međunarodna zajednica polaže ispit iz demokratije, prava i pravde na predmetima zločina koje su Albanci počinili nad kosmetskim Srbima, Odalović kaže da nove kosovske vlasti i Evropa moraju skinuti prašinu sa svih predmeta u kojima su Srbi žrtve.

„Bez kazne za one koji su naredili i one koji su izvršili zločine Kosovo nema budućnosti niti će na Kosovu biti moguće pomirenje“, upozorava Odalović, apelujući na međunarodnu zajednicu i Euleks da pronađu mehanizme kažnjavanja zločinaca.

On je izrazio nadu da će novoformirani Specijalni sud u Hagu za zločine koje su počinili pripadnici terorističke OVK opravdati očekivanja Srba da zločini ne zastarjevaju i da zločinci moraju da odgovaraju.

„U suprotnom će Evropa pasti na ispitu“, poručio je Odalović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Godišnjica zločina u Livadicama kod Podujeva | Jadovno 1941.

Osamnaest godina ćutanja o stradanju orahovačkih Srba

Kosovo: Dokumentarni film o žrtvama Orahovca „Tragom istine – gde su“?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: