Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kosovo: Dokumentarni film o žrtvama Orahovca „Tragom istine – gde su“?

Ovih dana obeležava se godišnjica napada terorističkih grupa šiptarskih separatista koje su svoje prve urbane napade započele u Orahovcu i tu i ostavile za sobom veliki broj žrtava, pretežno civili, njih preko 100, pišu Km Novine.

Foto: in4s.net
Foto: in4s.net

Kako se navodi u tekstu koji je urađen po dokumentarnom filmu, teroristi „OVK“ se u periodu 18. jul–20. jula napadali Orahovac u cilju osvajanje većeg grada, te stvaranje veće zauzete teritorije. Taj napad predstavlja  prvo veće organizovano angažovanje terorističkih snaga i borbu u urbanoj sredini i označilo je prekretnicu u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Komandant Prištinskog korpusa general Nebojša Pavković naredio je, tada pukovniku, Božidaru Deliću, da pokrene Borbenu grupu 3 i probije blokadu grada. Nju su sačinjavale oklopne i mehanizovane jedinice sa artiljerijskom vatrenom podrškom. Zajednička akcija vojske i policije na deblokadi Orahovca počela je 18. jula pre podne.

Posle dvodnevnih borbi 19. jula grad je deblokiran od terorističkih snaga i oslobođen. Vođene su ulične borbe velikog intenziteta. I sutradan 20. jula vođene su borbe oko Orahovca tokom kojih su postepeno potisnute ukopane snage „OVK“ koje su posle velikih gubitaka naterane na povlačenje ka Mališevu i Drenici.

Oružane akcije terorista „OVK“ u okolini Orahovca počele su 11. jula 1998. godine, kada je Jugoslav Krstić iz Retimlja otet na radnom mestu i odveden u nepoznatom pravcu.

Najžešći napad dogodio se 18. jula kada je 5 ljudi ubijeno, 35 muškaraca oteto, a svo srpsko stanovništvo Retimlja i Opteruše proterano. Terorističke snage su tokom povlačenja 19. jula sa sobom povele oko 80 civila srpske nacionalnosti. U selima oko Orahovca trajao je teror OVK nad nealbanskim življem sa otmicama, ubistvima i napadima na civile. Do 22. jula, u napadima na Orahovac i okolna sela Retimlje, Opterušu, Zočište i Veliku Hoču, ubijeno je 7, a oteto ukupno više od 110 civila srpske nacionalnosti.

Nakon posredovanja Crvenog krsta pripadnici „OVK“ su pustili žene i decu iz kolone otetih a po njihovom povratku oko 45 civila se vodilo kao nestalo.

Pronađeni su posmrtni ostaci 40 žrtava, od toga 28 u stratištu Volujak i još 12 u masovnoj grobnici u Mališevu, kao i u improvizovanom krematorijumu Klečka. Čak 14 žrtava je pripadalo srpskoj porodici Kostić.

Dokumentarni film: „Tragom istine – gde su?“ realizovalo je Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Koordinacioni centar za KiM, decembra meseca 2003. godine.

(in4s.net)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Osamnaest godina ćutanja o stradanju orahovačkih Srba …

Porodice kidnapovanih i ubijenih Srba iz Orahovca: Još niko …

Vladika Teodosije apeluje na Srbe da ne prodaju imovinu …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: