Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Osamnaest godina ćutanja o stradanju orahovačkih Srba

Protok vremena učiniće svoje – albanski zločinci biće oslobođeni bilo kakve odgovornosti jer svjedoci umiru, dokumentacija nestaje, a sudije i tužioci rade prema nalogu organizatora, smatra Negovan Mavrić, predsjednik Udruženja nestalih i ubijenih Orahovčana

Uz učešće rodbine, komšija i prijatelja nestalih i ubijenih Srba, u Velikoj Hoči, kod Orahovca, služen parastos za stadale Srba ovoga kraja
Orahovac – parastos Foto: SRNA

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Od 85 kidnapovanih i nestalih Srba u Orahovačkoj župi na Kosmetu, do danas je riješena sudbina njih 63 dok sudbina preostalih 22 Srba i dalje nije poznata.

Uz učešće rodbine, komšija i prijatelja nestalih i ubijenih Srba, u Velikoj Hoči, kod Orahovca, obilježeno je 18 godina od stradanja Srba ovoga kraja.

Negovan Mavrić, predsjednik Udruženja nestalih i ubijenih Orahovčana, ističe da je obilježavanje godišnjica jedini način da se “prozove savest odgovornih da pronađu posmrtne ostatke stradalih i da se pred lice pravde izvedu odgovorni koji se, uprkos zločinu, slobodno šetaju Kosovom i Evropom”.

“Ne znam da li imaju savesti ljudi koji se bave sudbinom nestalih i kidnapovanih, posebno oni u čijoj je nadležnosti pitanje pronalaženja odgovornih za stravičnu sudbinu nestalih”, naglašava Mavrić za Srnu.

On ističe da su Srbi nezadovoljni dinamikom rada svih pravosudnih organa, jer do danas niko nije osuđen za napad, protjerivanje, maltretiranje, kidnapovanje i ubistva civila.

“Ako im je 18 godina bilo malo da prikupe dokaze o zločinu, pitamo se koliko će još vremena biti potrebno da zločince izvedu pred lice pravde”, pita Mavrić.

Podsjećajući na zločine koje su albanski teoristi počinili nad srpskim civilima, on kaže da je u periodu od 11. do 22. jula 1998. godine na području opštine Orahovac kidnapovano i odvedeno u logore smrti više od 100 Srba i Roma.

“Tokom napada ubijeno je sedmoro ljudi, a proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište i odvedeno u OVK logore smrti.

Uprkos hiljadama stranica pisane dokumentacije i kilometarski dugih videa, dostavljenih Kforu, UNMIK-u, Euleksu… niko nije izveden pred lice pravde”, napominje Mavrić.

On podsjeća da je Albert Spahiju, jedan od vođa zloglasne OVK iz sela Retimlje u opštini Orahovac, uhapšen u Švajcarskoj, optužen za zločin nad albanskim civilima umjesto da je optužen i uhapšen po prijavama porodica stradalih Srba.

“Svako hapšenje ili privođenje odgovornih za zločine nad Srbima je farsa jer su organizatori i počinioci zločina unapred abolirani i oslobođeni svake odgovornosti za zločine”, tvrdi Mavrić za Srnu.

Uz svijest da će protok vremena učiniti svoje, albanski zločinci biće oslobođeni bilo kakve odgovornosti, napominje on i pojašnjava da svjedoci zločina umiru, dokumentacija nestaje, a sudije i tužioci rade po nalozima organizatora.

“Plašim se da budući haški specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK neće imati na osnovu čega da sudi, jer će do tada svi tragovi i dokazi biti uništeni”, smatra Mavrić.

Veljko Odalović, predsjednik srpske državne Komisije za nestala i kidnapovana lica, navodi za Srnu da neće odustati od progona zločinaca, jer sve dok zločinci ne budu izvedeni pred lice pravde – neće biti mira na Kosmetu.

U Zočištu, Retimlju i Opteruši danas nema Srba, a do 1999. godine u ova tri sela oslonjena na Veliku Hoču i Orahovac živjelo je više od 1.500 Srba u oko 550 domaćinstava.

Zbog albanskog terora i nekažnjenih zločina, u Orahovcu, najvećoj srpskoj enklavi u Metohijskoj kotlini, danas živi oko 1.200 Srba, od oko deset hiljada koliko ih je na tom prostoru poznatom po srednjovjekovnim srpskim svetinjama živjelo do povlačenja srpske vojske i policije 1999. godine.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Porodice kidnapovanih i ubijenih Srba iz Orahovca: Još niko …

Italijanski general progovorio o zločinima nad Srbima na Kosmetu

Sudbina 540 Srba nestalih na Kosovu i dalje nepoznata

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: