fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANAS OBILjEŽAVANjE 76 GODINA OD USTAŠKOG ZLOČINA NAD SRBIMA

U Srebrenici će danas biti obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja nad više od 250 Srba u Srebrenici i selu Zalazje, koji je počinjen drugog i trećeg dana praznika Trojice 1943. godine.
Tim povodom kod spomen-kosturnice u Srebrenici u 11.00 časova biće služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša, te odata počast nastradalima.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović rekao je Srni da će danas biti podignut i osveštan spomen-krst uz kosturnicu, čime će nakon 76 godina ovi mučenici dobiti odgovarajuće vjersko obilježje.

Mlađenović kaže da se u ovoj kosturnici nalaze dijelovi skeleta srpskih civilnih žrtava – djece, žena i staraca, koje su ustaše ubile, te da nije riječ o nekim imaginarnim antifašistima-partizanima, kako je tokom socijalističkog režima decenijama lažno predstavljano, nego o običnom srpskom narodu koji su ustaše zatekle prilikom upada u Srebrenicu i pobile sve redom.

„Tu su dijelovi sakupljenih kostura nedužnih srpskih civila koji su ubijeni u svojim kućama samo zato što su bili Srbi, iako nisu predstavljali nikakvu opasnost nikome. Oni nisu nikoga ugrožavali, niti pružali nekakav otpor, a partizanska obilježja koja su bila na ovoj spomen-kosturnici su prikazivala njihovu navodnu ideološku opredijeljenost, što nije tačno“, rekao Mlađenović.

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu tada ubile ustaše, kaže da se ustaški zločin u Srebrenici dogodio 14.juna 1943. godine, odnosno drugi dan Trojica, a u obližnjem selu Zalazje 15. juna ili treći dan ovog velikog pravoslavnog praznika.

On ističe da je poznato da Trojičindan nije uvijek istog datuma, ali da je u Srebrenici postao običaj da se pomen žrtvama ustaškog zločina obavlja na taj veliki pravoslavni praznik, odnosno drugog i trećeg dana Trojica.

Na spomen-kosturnicu, u kojoj su, kako je napisano, zemni ostaci nekih žrtava, tek prije četiri godine umjesto komunističkih obilježja postavljena je nadgrobna ploča na kojoj je navedeno da je 29. bojna natporučnika NDH-a Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini počinila genocid nad srpskim narodom Srebrenice ubivši 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.

Tačan broj nastaradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine ubile više od 200 srpskih civila, sa kojima je ubijena i jedna jevrejska porodica, te jedan musliman koji je bio oženjen Srpkinjom i njihova djeca.

Tijela su naknadno sakupljena i bačena u jamu na lokaciji sadašnje policijske stanice u ovom mjestu, odakle je dio posmrtnih ostataka 1971. godine prenesen u sadašnju spomen-kosturnicu zbog izgradnje kolektora.

Nakon svirepog zločina počinjenog u Srebrenici, sljedećeg dana, treći dan Trojičindana, ustaše su napravile pokolj i u srpskom selu Zalazje, gdje su ubile i poklale više desetina mještana.

Njihova tijela su sahranjena u spomen-kosturnicu u tom selu pored koje se nalazi još jedna spomen-kosturnica poginulim Srbima iz Zalazja i okoline koje su muslimanski potomci koljača iz Drugog svjetskog rata ubili u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ustaše su za ta dva kobna trojičindanska dana ubile više od 250 Srba u Srebrenici i Zalazju, a za te, kao i zločine počinjene nad Srbima u ovom mjestu u posljednjem ratu, niko nije odgovarao, odnosno samo je Kurelec u Zagrebu osuđen na simbličnu kaznu, nakon čega je oslobođen.

Delegacije Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i pogunulih boraca i nestalih civila, te srpskih predstavnika u opštini Srebrenica i ove godine će položiti cvijeće kod spomen-ploče ubijenim i kod spomen-kosturnice.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: