fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DAN SJEĆANjA NA SVE SRPSKE ŽRTVE NE MOŽE BITI 21. OKTOBAR

Vladimir Lukic

BANjALUKA, 3. OKTOBRA /SRNA/ – Izvršni odbor Udruženja „Jasenovac – Donja Gradina“ ima niz primjedbi na inicijativu dnevnog lista „Pres“ da se 21. oktobar, datum njemačkog zločina u Kragujevcu, obilježava kao dan sjećanja na žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu,  izjavio je predsjednik ovog odbora Vladimir Lukić.

„Inicijatori ovakve ideje trebali su prvo razmisliti o najvećim žrtvama, o mjestu stradanja i o zločincima koji su to počinili, jer je sigurno da Nijemci nisu činili najveće zločine u bivšoj Jugoslaviji, već da je to uradila  NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata“,  rekao je Lukić novinarima nakon sjednice Izvršnog odbora ovog udruženja.

Lukić je istakao  da to pitanje treba povjeriti naučnim institucijama, ljudima koji su to preživjeli, kao i organizacijama koje se time bave, navodeći da je pritom potrebno isključiti dnevnu politiku iz takvih razgovora jer u suprotnom od dokazivanja  istine o zločinima u Drugom svjetskom radu  neće biti ništa.

On  je rekao da je na sjednici Izvršnog odbora razmatran završetak Pete međunarodne konferencije i štampanje Zbornika o toj konferenciji, te posebno Deklaracije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima koju je počinila NDH u Drugom svjetskom ratu.

Lukić je rekao da je ta  deklaracija vrlo važan i tačan dokumenat koji će dobro doći za raspravu o proglašavanju datuma svih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu.

On je istakao  da predstoji zajednički sastanak kako bi se utvrdila istina o počinjenim zločinima u Drugom svjetskom ratu, jer nema mira na Balkanu među zemljama bivše Jugoslavije dok se ne bude istine i dok se  jasno ne kaže ko je šta uradio i koje je zločine počinio.

„Sigurno da to ne može biti datum 21. oktobar gdje je izvršen zločin nad određenim brojem ljudi u Šumaricama kod Kragujevca u odnosu na desetine hiljada zločina koji su počinjeni u BiH, Hercegovini, Lici, Dalmaciji, Jadovnu i Jasenovcu kao najvećem stratištu Srba u Drugom svjetskom ratu“, zaključio je Lukić.

Lukić je na kraju dodao da se procjenjuje da je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko milion Srba, navodeći da je to istinit podatak koji zasigurno istoričari ne mogu pobiti.

Poslije tri mjeseca velike akcije, beogradski list „Pres“ predao je nedavno ministru rada i socijalne politike Srbije Rasimu Ljajiću više od 16 000 potpisa da se 21. oktobar, datum njemačkog zločina u Kragujevcu, obilježava kao dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Podršku inicijativi dali su predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović, skoro svi ministri u Vladi Srbije, predsjednici političkih partija, poslanici, ugledne javne ličnosti i sportisti.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

A ŠTA JE SA ŽRTVAMA USTAŠKOG ZLOČINA?

„Šumarice“ dan sećanja na srpske žrtve

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: