Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dan sećanja na Jadovno – RTS – RADIO BEOGRAD 1

U petak 24. juna, navršila se 81 godina od uspostavljanja gospićke grupe logora Gospić – Jadovno – Pag u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U taj kompleks su, tokom 4 meseca postojanja logora, dovođeni, a potom i ubijani Srbi i Jevreji sa čitave teritorije NDH-a.
Kruškovače i Jasikovac nekad; FOTO: Đurđica Dragaš (lična arhiva)

U velebitskim jamama, ali i na kamenitim obalama Paga ustaše su za samo 132 dana, od 11.aprila do 21.avgusta 1941. ubile više od 40 hiljada muškaraca, žena i dece. Od toga 38 hiljada Srba!

Njih 2000 koji su preživeli do trenutka zatvaranja logora, transportovani su u novootvoreni logor Jasenovac.

O predstojećoj jadovničkoj ekspediciji koja će krenuti put Gospića i Gračaca na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno 1941. koje će se održati 02. jula, ali i o strahotama koncentracionog logora Jadovno govori predsednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke Dušan Bastašić.

Predstavnici ovog Udruženja su nedavno boravili na području Gospića, Gračaca gde su otkrili ostatke nekoliko srušenih spomenika žrtvama fašizma i ustaškog Pokolja koji su već 30 godina sakriveni od očiju javnosti. To su spomenik Vešala blizu Pravoslavnog groblja u Gospiću, zatim spomenik na Kruškovačama gde je stradala gotovo čitava porodica naše koleginice Đurđice Dragaš, kao i spomenik kraj jame Tučić ponor u Gračacu.

Šta su članovi ekspedicije zatekli na tim lokacijama slušamo u reportaži Aleksandra Milivojevića:

Urednik i voditelj emisije Dijana Ivanov Kadić.

Izvor: RTS
Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: